Societat 19/04/2021

Les restriccions frenen un increment important de contagis després de Setmana Santa

El Govern vol mantenir els controls sanitaris a passatgers peninsulars més enllà de l'estat d'alarma

3 min
Gent amb mascareta caminant pel centre de Palma.

PalmaDues setmanes després d'acabar la Setmana Santa ja es pot dir que a les Illes Balears no hi ha hagut un gran increment de contagis. "Si no haguéssim tingut aquestes restriccions no estaríem així", ha defensat la consellera de Salut, Patrícia Gómez, que ha recordat que la incidència a l'Arxipèlag és molt inferior a la mitjana de l'Estat: de 63 casos per 100 habitants els darrers 14 dies, enfront dels més de 200 casos que registra el conjunt de l'Estat.

La consellera, a més, ha mostrat "preocupació" amb l'avanç del virus a països com Alemanya o França. "No podem obviar que la situació a Europa és molt preocupant i ens podria afectar a l'illa", ha defensat Gómez. Davant d'aquesta situació, ha tornat a defensar la necessitat d'una desescalada lenta. Aquesta setmana es relaxaran algunes mesures, que encara es debaten i que es faran públiques dijous, després de la Mesa de diàleg social.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears

El portaveu de Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, s'ha expressat en el mateix sentit, i ha defensat que l'impacte de la quarta onada estarà molt condicionat a l'increment de la mobilitat exterior per a la temporada, i també de "quines decisions podrà prendre la comunitat quan acabi l'estat d'alarma". En aquest punt, Gómez ha assegurat que la voluntat del Govern és seguir fent els controls a passatgers peninsulars, però caldrà veure si l'Executiu té la competència per fer-ho.

Brots més nombrosos

Arranz ha assenyalat que durant l'abril, el 70% dels contagis han estat lligats a brots, i que aquests han estat majoritàriament socials o familiars. Cada brot ha tingut associat una mitjana d'entre sis i vuit casos positius i entre 15 i 25 contactes estrets. El portaveu ha alertat que és un "nivell alt" de persones, i que si es respectassin més el màxim de sis persones i dos nuclis de convivència en les trobades, "serien la meitat".

Pel que fa a les dades del darrer dia, Salut ha notificat 30 casos positius, 28 dels quals a Mallorca, un a Eivissa i un a Menorca. En 24 hores s'han fet 1.630 proves diagnòstiques –entre PCR i tests d'antígens– i la taxa de positivitat és de l'1,84%. Des de l'inici de la pandèmia, s'han comunicat al Ministeri 58.480 infeccions a les Illes. Els hospitals pateixen un lleuger increment d'hospitalitzacions. Atenen avui 22 persones contagiades a l'UCI (una més que ahir) i 41 a planta (cinc més).

La vacunació amb Pfizer s'accelerarà a partir d'ara amb l'arribada setmanal a l'Estat d'1,7 milions de dosis a partir del 26 d'abril –més de les inicialment previstes– i fins a finals de maig, segons ha anunciat la ministra Carolina Darias. Aquesta setmana també està previst que l'Agència Europea del Medicament emeti un informe sobre el fàrmac de Janssen. Darias Ha reiterat que, tot i els problemes amb AstraZeneca i Janssen, es manté l'objectiu de tenir vacunada un 70% de la població a l'estiu.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Vacunació

Ara com ara Salut ha administrat una dosi a 196.275 illencs i 63.921 ja n'han rebut les dues. Des de divendres a diumenge 527 persones de les 5.000 de la població diana han demanat cita mitjançant la pàgina web 'Bitcita'. Gómez ha assegurat que la majoria ja havien estat citats telefònicament. A més, ha informat que a partir d'aquest dilluns també poden demanar cita les persones nascudes entre el 1957 i el 1960.

Aquest dimarts té lloc la ponència nacional de vacunes, en què es debatrà si s'ha d'endarrerir la segona dosi de Pfizer per poder vacunar més població, tal com han demanat comunitats com Catalunya o Andalusia. També es debatrà quin protocol se seguirà en les persones menors de 60 anys que han rebut una dosi d'AstraZeneca. Les decisions que es prenguin s'hauran d'aprovar al Consell Interterritorial, en què es reuneixen Ministeri i comunitats autònomes.

stats