Societat 19/04/2021

El Govern relaxarà les restriccions pel covid aquesta setmana

L'Executiu convocarà la Mesa de diàleg social els pròxims dies

2 min
El portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela.

PalmaEl portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assenyalat que l'Executiu prendrà aquesta setmana mesures "menys restrictives", de "manera controlada", tenint en compte la situació de la pandèmia a cada illa i dels informes dels experts sanitaris. Negueruela ha indicat que durant els pròxims dies es convocarà la Mesa de diàleg social per plantejar canvis que el Consell de Govern aprovarà en "el marc de la desescalada". "Hi haurà mesures menys restrictives, però s'haurà de veure quines modulacions es poden fer. El procés de desescalada s'ha de pactar amb els sectors implicats", ha comentat el portaveu, el qual ha remarcat que "s'ha d'anar a tenir menys restriccions de manera controlada i pausada".

Quant a les crítiques de PIMEM Restauració i Arema, que reclamen que es reobri ja l'interior de bars i restaurants, Negueruela ha recordat que "els representants dels agents socials" varen donar suport a les mesures del Govern la darrera vegada que es varen reunir. El portaveu ha recordat que les restriccions es prenen "en funció dels interessos generals", encara que també ha indicat que "s'ha de reconèixer la situació del sector" i "contextualitzar les declaracions" que se'n fan al respecte. "La restauració d'interior n'està especialment afectada", ha afegit.

"Controlam la pandèmia millor que qualsevol altra part de l'Estat", ha continuat Negueruela. A més, ha recordat que "el Regne Unit acaba d'obrir els exteriors de la restauració per primera vegada en mesos", que "Alemanya té tancat" i que "França ha perimetrat el país". El portaveu ha insistit en diverses ocasions que "cal mantenir la precaució" i adaptar la situació "a la vacunació". "Hem demostrat que érem capaços de controlar la pandèmia amb molt d'esforç. Ara hem de mantenir-lo", ha continuat.

El final de l'estat d'alarma

Quant al final de l'estat d'alarma el 9 de maig, Negueruela ha insistit que caldrà "tenir marge legal per si la situació s'ha de controlar", perquè "el virus no entén de dates". "Tots volem els millors instruments possibles", ha afegit el portaveu, a més de recordar que abans del segon estat d'alarma "es podien fer la majoria de restriccions".

D'altra banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha participat en un acte per posar la primera pedra en una promoció d'habitatges públics a Palma, en el qual ha tornat a defensar l'ús del toc de queda quan acabi l'estat d'alarma. En opinió seva, és una eina necessària i, per això, el Govern ha reclamat a l'Estat que les comunitats puguin disposar d'aquesta mesura després del 9 de maig. La presidenta ha reiterat que cal fer una desescalada "lenta", i no ha descartat que la setmana que ve es mantingui tancat l'interior de la restauració.

stats