Societat 21/10/2020

Rebuig, horror i indignació pel segon crim masclista de l'any a les Balears

La Guàrdia Civil ha comunicat aquest dimecres que l'assassinat de Peguera va ser masclista

A. T.
2 min
Més de 3.000 persones surten als carrers de Palma per "rebutjar la violència masclista"

PalmaLes autoritats públiques de les Balears i altres entitats han manifestat rebuig davant el darrer crim masclista confirmat a les Balears. Habibe E. I., una dona de 37 anys d'origen búlgar, és la segona dona morta per violència masclista a les Illes d'enguany, segons han conclòs les investigacions de la Guàrdia Civil.

Una de les primeres a denunciar la notícia ha estat la delegada del govern espanyol a la Comunitat, Aina Calvo. "Una altra dona ha estat assassinada, la lluita contra la plaga d'aquesta societat continua i és imprescindible que ens hi impliquem totes les administracions i tota la ciutadania", ha dit.

En la mateixa línia, i durant la segona sessió del Debat de Política General, la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha condemnat el crim i ha remarcat la necessitat de continuar lluitant contra la violència masclista. Moments després, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, ha convocat un minut de silenci a la sala com a mostra de condol.

El Consell de Mallorca, per la seva banda, ha enviat un comunicat per condemnar la mort i informar que ha ofert el seu suport a la família de la víctima, que viu a l'estranger. La presidenta de l'executiu insular, Catalina Cladera, ha expressat "indignació i absolut menyspreu a l'assassí i qualsevol agressió per violència masclista". L'Ajuntament de Palma ha condemnat l'assassinat a través d'un comunicat i dijous a les 10 h es farà un acte de rebuig a l'entrada del Consistori.

"La llibertat li va costar la vida"

Així mateix, el Lobby de Dones de Mallorca ha lamentat no poder convocar una manifestació de rebuig per culpa de les mesures sanitàries derivades del covid-19. Així mateix, volen propagar entre la població "una manifestació de pena i ràbia" i que la víctima "rebi l'homenatge que es mereix".

El Lobby recorda que la jove va decidir acabar la relació sentimental amb el seu assassí: "La llibertat li va costar la vida", asseguren. L'entitat qualifica els fets de "gairebé inhumans i d'una violència feresta que deixa un sentiment d'horror".

En aquest sentit, el Lobby de Dones ha advertit de la "capacitat d'influència que tenen les televisions, informatius i especialment programes, passant pels diaris, les emissores de ràdio i fins la darrera revista" i considera que els mitjans no han assumit aquesta "responsabilitat".

Segons afirmen, "s'han publicat opinions que duen implícita una justificació o excuses per a una conducta terrible" en relació amb la darrera dona morta. Per això, recomanen "recuperar els codis que durant anys s'han treballat en aquest tema amb els departaments d'Igualtat dels governs".

39 feminicidis a les Balears

Aquest darrer crim ha fet engreixar la llista d'assassinats masclistes de l'Estat a 37 d'ençà que va començar l'any. A Mallorca, és la segona. Cal recordar que la primera va ser una dona sueca, de 52 anys, que va morir el 21 de juliol a Son Espases a causa de la pallissa que havia rebut una setmana abans de la seva parella al barri de Son Cotoner. Així mateix, d'ençà que es comptabilitzen els assassinats masclistes a Espanya –el 2003–, s'han registrat 1.070 feminicidis a tot l'Estat i 39 a les Balears.

stats