Societat 15/03/2024

Educació no podrà aplicar el punt d'antic alumne fins al curs 2025-2026

La Conselleria no arriba a temps per subsanar els errors de tramitació del nou Decret d'escolaritzacio i enguany haurà de fer una resolució basada en el Decret del Pacte

2 min
Un alumne d'Educació Infantil pintant a l'aula.

PalmaLa Conselleria d'Educació no podrà aplicar el punt d'antic alumne durant el procés d'escolarització del curs 2024-2025 i l'haurà de suspendre fins al 2025-2026. Aquesta situació es deu al fet que la Conselleria no arribarà a temps per fer les modificacions del Decret d'escolarització que ha demanat el Consell Consultiu, malgrat que les observacions que fa no són de compliment obligatori. Els canvis a fer, ha assenyalat el Conseller d'Educació, Antoni Vera, fan referència a qüestions de procediment. "No traurem el decret sense fer cas al Consultiu i, si fa falta, el tornarem a dur al Consell Escolar de les Illes Balears", ha remarcat. El Consultiu, de fet, no ha trobat objeccions al punt d'antic alumne, malgrat que tres vocals han emès un vot particular en què qüestionen la mesura i que bona part de la comunitat educativa hi està en contra, en considerar que és una mesura segregadora.

Per sortir del pas, enguany Educació farà una resolució d'urgència basada en el Decret d'escolarització del Pacte, en la qual sí que podrà incloure l'extensió de la gratuïtat del transport escolar fins a Batxillerat, l'adscripció entre les escoletes 0-3 i les escoles i la reducció de zones escolars a Palma de vuit a tres. "Ja vaig dir que aquesta era el primer passa i que el nostre compromís és arribar a tenir una única zona a Palma, que és on hi ha el problema més gran. No era convenient passar de vuit zones a una de cop", ha dit Vera.

Pendents del calendari

El primer Decret de Vera s'aprovarà al Consell de Govern abans que acabi el curs actual. Ara bé, no es podrà aplicar fins el procés d'escolarització 2025-2026, a causa que enguany, quan s'aprovi, ja s'haurà posat en marxa l'escolarització de l'alumnat pel curs que ve i les baremacions per accedir a les places ja estaran definides i aplicades. De fet, Educació té previst publicar el calendari d'escolarització durant la primera setmana d'abril i a partir d'aquí totes les famílies i centres tindran clares les dates clau per sol·licitar plaça, quan serà la primera adjudicació, el període de reclamacions i l'adjudicació definitiva. 

En relació amb el procés d'escolarització, els centres encara desconeixen com s'aplicarà l'elecció de llengua al primer ensenyament i, per tant, què han d'explicar als pares durant les jornades de portes obertes. Per altra banda, Educació encara no ha obert el període d'adhesió dels centres al pla pilot lingüístic, que el curs que ve s'aplicarà a Primària. Els centres que s'hi sumin hauran d'oferir en les dues llengües oficials Matemàtiques i Coneixement del Medi.

stats