Societat 19/10/2023

El PP i Vox s'alien per reclamar al Govern que implanti el pin parental a les escoles

Ambdues formacions també consideren necessari sol·licitar a l'Alta Inspecció educativa que controli els llibres de text i el material educatiu

4 min
Un pare acompanya el seu fill a l'escola, durant el primer dia de curs a les Balears.

PalmaEl PP i Vox s'han posat d'acord a l'hora d'intervenir en els continguts educatius i extracurriculars que reben els alumnes de les Balears i han aprovat reclamar al Govern que implanti un sistema de control dels continguts per part dels pares, és a dir, el pin parental. El partit d'extrema dreta ha presentat la Proposició No de Llei (PNL) al Parlament, en què també ha demanat la revisió dels llibres de text i dels currículums educatius. El PP, per la seva banda, ha fet dues esmenes al text de Vox, en què també ha proposat a l'Executiu que aprovi mecanismes d'intervenció dels pares en els continguts extracurriculars. Ambdues formacions han confirmat, amb matisos, el seu suport al pin parental, una mesura que ha generat polèmica i malestar a les autonomies on s'ha aplicat.

Finalment, el contingut de la proposta, que ara s'elevarà al Govern, ha quedat de la manera següent:

  1. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a assumir un compromís inequívoc de respectar el dret dels pares a triar lliurement l'educació dels seus fills i de garantir, així, l'article 27 de la Constitució Espanyola.
  2. El Parlament de les Illes Balears insta el govern d'Espanya que, mitjançant l'Alta Inspecció educativa, estableixi un control sobre els llibres de text i el material educatiu que es treballi a les aules.
  3. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a garantir el coneixement previ i l'acceptació dels pares de qualsevol contingut extracurricular que puguin rebre els seus fills dins l'aula.

El redactat original de Vox anava més enllà i demanava promoure la revisió dels currículums educatius i la "retirada immediata de llibres de text i material educatiu que contingués qualsevol mena d'adoctrinament o contingut potencialment perjudicial que pogués afectar la innocència dels menors". Així mateix, el partit d'extrema dreta pretenia que s'aprovàs "l'acceptació dels pares de qualsevol contingut afectivosexual o ideològic que poguessin rebre els seus fills a l'aula".

Cal recordar que en el pacte de governabilitat entre PP i Vox es va establir la voluntat de reforçar la inspecció educativa "per preservar la qualitat de l'ensenyament i l'absència d'intromissions ideològiques". Per altra banda, PP i Vox es varen proposar "implementar els mecanismes necessaris per garantir el coneixement i l'aprovació prèvia de matèries extracurriculars, a més de la seva voluntarietat". Ara bé, tal com diferents docents han dit els darrers mesos a l'ARA Balears, durant l'etapa de Primària no hi ha continguts extracurriculars. Tot és curricular i forma part del procés d'aprenentatge dels infants.

La sintonia de la dreta

La diputada de Vox Manuela Cañada ha estat l'encarregada de defensar la iniciativa de Vox, que ha estat rebutjada per l'oposició. "La PNL es fa perquè hi ha pares que denuncien l'adoctrinament que es fa a les aules". "No volem apartheids ni conflictes amb professors. Hi ha professionals meravellosos i d'altres que han sofert pressions per part d'associacions, que haurien de demanar perdó per la censura i la pressió que han exercit per imposar la seva ideologia", ha exposat Cañada.

Per part seva, la diputada del PP Anabel Curtó ha recordat a Cañada que "ni la Conselleria d'Educació ni cap altra autonomia no poden revisar ni modificar el contingut dels llibres de text. Cada editorial desplega els seus materials en funció de les normatives i dels reials decrets que marquen els continguts inadequats. En cas que hi hagi continguts d'aquesta mena, l'Alta Inspecció és qui garantirà que no sigui així. Establim que, si és necessari, es faci un control dels continguts que es tracten", ha defensat Curtó.

Rebuig total de l'oposició

L'oposició d'esquerres ha mostrat rebuig tant a la proposta de Vox com a les esmenes populars. Àlex Pitaluga, diputat del PSIB, ha defensat la feina dels docents: "Imparteixen les assignatures amb el màxim rigor, fomentant l'esperit crític i partint de procediments científics". A les aules, ha afegit, "es treballa la tolerància, la solidaritat i el respecte". Per tot això, "la proposta està totalment fora de lloc, perquè planteja situacions que només veuen vostès, dignes hereus de la censura de temps passats que no haurien de tornar", ha considerat.

Maria Ramon, de MÉS per Mallorca, ha estat contundent amb Vox: "L'únic motiu d'aquesta PNL és desprestigiar el sistema educatiu i la tasca docent, amb la seva obsessió cap als mestres, els equips directius i la comunitat educativa". "L'educació es basa en criteris científics i pedagògics. No es fa a la carta. Als centres hi ha currículums, projectes d'aula que fan els docents, diferents entre si, amb enfocaments diversos, capaços de fer pensar els alumnes", ha exposat. Joana Gomila, de Més per Menorca, ha explicat la seva experiència: "He estat professora de Secundària durant 25 anys, deu dels quals he estat directora. No record cap pare que hagi tingut problemes amb els continguts afectivosexuals ni que ens parlàs d'adoctrinament". I ha fet referència al concepte d'autonomia pedagògica. "Cada centre, a partir de les característiques de l'alumnat, l'entorn i el currículum, ha d'adaptar el seu projecte en funció de criteris com la diversitat, l'equitat i l'excel·lència. El projecte s'aprova al Consell Escolar, en què ja hi ha representació dels pares", ha dit. "El que no es pot fer és anar un per un a 700 pares per demanar-los el consentiment per a cada activitat que feim", ha afirmat.

stats