Futbol

Vitor Roque (o quan un fitxatge de club destapa la caixa dels trons)

André Cury, el representant del brasiler, ataca directament Xavi i contradiu la planificació esportiva del club

4 min
Fort i Roque, durant un entrenament amb el Barça

BarcelonaCada cop que surt a escena, André Cury aixeca polseguera. Les seves últimes polèmiques declaracions tenen com a protagonista Vitor Roque, el seu últim servei al Barça. En el món del futbol, tothom coneix el tarannà del personatge, però l'entitat blaugrana segueix acudint-hi. El díscol representant brasiler, que va estar una pila d’anys a nòmina del club durant els mandats de Sandro Rosell i Bartomeu, també ha sabut fer tractes amb el president Joan Laporta –ja ho va fer en la seva primera presidència– i el director esportiu Anderson  Luis de Souza, Deco.

Cury té en el seu polèmic historial de negocis amb el Barça el fitxatge de Neymar i, alhora, la seva sortida al PSG, que va deixar en evidència l'anterior directiva quan el conjunt parisenc va pagar els 222 milions de la seva clàusula l'estiu del 2017. Neymar va guanyar un triplet sent titular amb els blaugranes, però gràcies a la cartera del representant també van aterrar a Barcelona noms que van passar amb molta pena i sense cap mena de glòria. Matheus Pereira, Keirrison o Douglas en són alguns exemples. Ha venut el seu olfacte a canvi de comissions amb totes les directives que han governat el club des del 2003.

El seu últim tracte amb el Barça ha sigut el fitxatge de Roque. Si bé Cury va intermediar perquè l'atacant brasiler escollís el club blaugrana per davant d'altres pretendents, també ho va tancar per unes xifres que són una crossa per al futbolista: 30 milions d'euros fixos i 31 més en variables. Un traspàs que pot acabar costant més de 60 milions en total per un futbolista amb experiència per encetar a Europa i amb les arques blaugranes en números vermells. Segons el portal especialitzat Transfermarkt, el seu valor de mercat és de 40 milions.

Les presses de Deco amb Vitor Roque

Deco va ser dels més partidaris a accelerar al gener l'arribada de l'ariet nascut a Minas Gerais, mentre que Xavi Hernández hauria preferit canalitzar els esforços del mercat d'hivern a reforçar el mig del camp. Al final, el 5 de gener Roque era presentat com a nou jugador del Barça i firmava un contracte de llarga durada fins al 2031. El brasiler havia debutat dos dies abans, a Gran Canària, disputant una mica més de deu minuts contra el Las Palmas.

També va participar una estoneta al partit de Copa a Barbastre, però va quedar-se inèdit en la Supercopa a l'Aràbia Saudita. La versió oficial, amb Xavi de portaveu, és que tenia unes "petites molèsties". Tanmateix, tal com va publicar l'ARA, fonts acreditades del vestidor van explicar que era perquè encara no aguantava els entrenaments al mateix ritme que els seus nous companys. Roque va arribar fora de ritme després de patir una lesió traumàtica a finals de setembre al turmell i, després de recuperar-se'n, va jugar poc més perquè la competició brasilera tocava la seva fi.

A més a més, el davanter va arribar a Barcelona directament des d'una inactivitat en què va aprofitar per casar-se. Que no s'hagués preparat prou a consciència va generar cert malestar en el cos tècnic. Des de llavors, Roque ha tingut alguns pics de protagonisme (va marcar gols contra l'Alabès i l'Osasuna), però ha acabat relegat a l'ostracisme. Després de ser titular contra el Cadis a la jornada 31 en un equip ple de rotacions, l'ariet no ha jugat més: zero minuts contra el PSG, el Reial Madrid, el València i el Girona.

André Cury contradiu els plans del Barça

Amb la continuïtat de Xavi confirmada, el club explora cedir el brasiler perquè s'acabi de foguejar al futbol europeu. Això, sumant-hi els seus pocs minuts, ha fet pujar la mosca al nas a André Cury. En declaracions a RAC1, el representant ha clamat per contradir les intencions del Barça: "Una cessió a un noi jove l'acaba perjudicant, perquè se'n va a un altre club que no és el seu propietari i no té interès en cuidar-ho. El millor és quedar-se, però si no treballarem perquè surti de manera definitiva. El jugador i jo triem anar al Barça per menys de la meitat de les ofertes d'altres clubs. Estem feliços aquí i volem continuar, però si no es pot, ens asseurem amb el president i amb Deco per trobar una solució bona per a totes les parts".

Cury no es va quedar aquí. "El Vitor ha de tenir més minuts i ningú entén per què no els hi donen. Xavi mai ha parlat amb el jugador i no entenc aquesta situació. Això no està bé per a cap part. El noi ha de treballar més i més i esperar l'oportunitat, però ja hi ha hagut molts partits en els quals podria haver tingut aquests minuts i més protagonisme". Unes declaracions que, tal com ha pogut copsar l'ARA, no fan gens de gràcia al cos tècnic, tot i que defugen la polèmica: "Això no és veritat. Xavi tracta a tots els jugadors per igual. Amb el Vitor s'ha treballat específicament la seva adaptació física i se li han fet vídeos de forma individualitzada, a banda de les xerrades tàctiques".

En definitiva, ho atribueixen a "coses de representants" i no amaguen que "tothom sap" qui és André Cury. En total, Roque ha disputat 310 minuts com a blaugrana, repartits en 13 partits. Arda Güler, a qui part de la premsa esportiva madrilenya està encunyant com un "nou crac", n'ha jugat la meitat: 146 en nou enfrontaments. Arribar a un gran club a preu d'or no sempre garanteix uns inicis fàcils.

stats