Societat 05/05/2024

"Presidenta Prohens, ja n'hi ha prou!": el clam de Mallorca contra els atacs al català

El president de l'OCB reclama al Govern que deixi d'estar agenollat "davant del feixisme"

2 min
L'assistència a la Diada ha desbordat les previsions dels organitzadors.

PalmaSi la Diada per la Llengua de l'Obra Cultural Balear havia de ser un termòmetre per valorar la capacitat de mobilització de la societat mallorquina després de vuit anys d'inacció per part del Pacte, ha quedat palès que els illencs no estan disposats a viure una nova etapa de retrocessos i atacs al català. "Presidenta Prohens, ja n'hi ha prou!", ha clamat el president de l'OCB, Antoni Llabrés, a qui li ha costat fer-se sentir enmig del clam dels 40.000 assistents que han fet vessar la plaça Major de Palma.

"Som aquí per responsabilitat, som aquí per compromís. Som aquí perquè no podíem quedar de mans plegades", ha començat Llabrés la seva intervenció, a més de manifestar que "tenim una llengua i la volem viva". El president de l'OCB ha exigit als poders públics de les Illes que "compleixin la seva obligació estatutària de protegir i impulsar la llengua catalana" i ha reclamat que "les forces polítiques democràtiques" facin pinya "davant d'aquesta minoria fanàtica que la voldria fer desaparèixer". "Exigim especialment al Partit Popular el retorn del consens estatutari en matèria lingüística i el cessament de les mesures involutives que ens ha deixat aquest nefast inici de legislatura", ha continuat.

El president de l'Obra Cultural Balears, Antoni Llabrés, recull la flama per la llengua.

"Presidenta Prohens, ja n'hi ha prou! Rectifiqui! Abandoni la confrontació lingüística, deixi de crear conflicte i problemes on no n'hi havia, deixi d'anar del bracet dels intolerants", ha dit Llabrés directament a la presidenta de Prohens enmig dels aplaudiments dels assistents. A més, ha acusat l'extrema dreta de "segrestar la democràcia" i ha assegurat que "no es pot consentir que segrestin l'acció de govern". De fet, Llabrés ha expressat el suport de la societat mallorquina de Memòria de Mallorca en un moment en què també estan en el punt de mira les polítiques de memòria democràtica. "Presidenta Prohens, ha de triar: o està amb la majoria social del poble de Mallorca, amb la convivència, amb l'Estatut, amb la democràcia, o està ignominiosament agenollada davant del feixisme.

Per acabar, Llabrés ha assenyalat que aquesta mobilització suposarà "un punt d'inflexió. "Us convid, des d'aquí, a passar a l'acció, amb determinació, sense defallir, a una mobilització permanent a favor d'aquesta llengua estimada i d'aquest país nostre", ha clamat. "Si nosaltres no els defensam, qui ho farà? No podran fer res davant d'un poble unit, alegre i combatiu", ha afegit en els moments finals del discurs.

Per part seva, el president de Joves de Mallorca per la Llengua, Pau Emili Muñoz, ha assenyalat que el Correllengua 2024 ha estat el més multitudinari de la història, amb més de 20.000 participants i 500 quilòmetres recorreguts. "No hem fet més que començar. Ni una passa enrere!", ha escridassat entre aplaudiments, perquè "ho sàpiga qui vol l'extermini del nostre poble".

stats