El portaavions nord-americà 'Abraham Lincoln' atraca a Palma

El conseller de Medi Ambient i MÉS per Palma han criticat la visita d'un "vaixell militar propulsat per dos reactors nuclears"

El portaavions nord-americà 'Abraham Lincoln' ha recalat aquest dilluns a la badia de Palma. És la primera parada d'un buc de guerra que va partir de Norfolk fa tot just quinze dies. Segons la web de la Marina dels Estats Units, la de la capital mallorquina és la seva primera arribada a port en set anys. "Estic emocionat de continuar treballant al costat dels nostres aliats espanyols", ha dit el tripulant i tècnic d'eliminació d'armes explosives de tercera classe, John Garnett. La previsió és que l''Abraham Lincoln' viatgi per tot el món.

Una Esquadra Destructora, un creuer de míssils i una fragata viatgen dins del buc. Té quatre ascensors, capacitat per a 3.200 tripulants i 90 avions i helicòpters. Les aeronaus van equipades amb quatre catapultes cadascuna. Mesura uns 333 metres d'eslora i pot desplaçar fins a 97.000 tones. Per propulsar-se utilitza dos reactors nuclears Westinghouse A4W, quatre turbines de vapor i quatre hèlixs. Té una potència de 260.000 cavalls.

Els reactors nuclears desfermen les crítiques dels ecosobiranistes

Són precisament aquestes característiques les que han desfermat les crítiques d'alguns membres del partit ecosobiranista de les Balears. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha dit en un tuit que "de cap de les maneres no voldríem tenir dos reactors nuclears enmig de Palma... Idò els tenim". També s'ha censurat la presència del vaixell des de MÉS per Palma: "No hi volem vaixells militars propulsats per reactors nuclears".

La tripulació farà turisme per Palma, participarà en un banc local d'aliments i també en competicions esportives, juntament amb les tropes de l'Exèrcit espanyol, segons la web de la Marina estatunidenca. La seva intenció és "submergir-se en la cultura espanyola fent excursions per la regió i visitar els paisatges i els establiments locals". 

L''Abraham Lincoln' és el cinquè portaavions de la classe Nimitz de l'Armada dels Estats Units. El seu port base s'ubica a Everett, Washington. Feia prop de cinc anys que una nau de característiques similars no fondejava a Palma, que va acollir el buc 'Harry S. Truman' el 2014.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF