Societat 25/01/2019

Presó sense fiança per al detingut per la crema de contenidors de Palma

La investigació continua en marxa i la Policia Nacional assegura que els fets no es poden atribuir a una sola persona

Aina R. S.
3 min
66c4b8cd-711b-44e5-b984-67c1c7e6302f

PalmaEl titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de Palma en funcions de guàrdia ha acordat presó provisional comunicada i sense fiança per al detingut per la crema de contenidors de Palma. El jutjat li imputa inicialment un presumpte delicte d'incendi i dany a través d'incendi per quatre fets concrets.

La Policia Nacional va detenir aquest dimecres a les 20.30 h un dels presumptes autors dels incendis de més de 300 contenidors a Palma. I és que no és l'únic sospitós, ja que la Policia Nacional assegura que, després de les investigacions fetes i posant atenció a les zones i les franges horàries d'actuació, els fets no poden atribuir-se a una sola persona.

Els agents també es plantegen aquesta possibilitat perquè no han pogut identificar un 'modus operandi' comú a tots els incendis. L'arrest es va fer en el marc d'una investigació de la Policia Nacional i la Policia Local de Palma, però no s'ha acabat.

L'arrestat té 39 anys i antecedents policials. Els agents tenen clar que l'arrestat actuava a la Platja de Palma i a l'Arenal de Llucmajor, i han de confirmar que ho fes a la resta de Ciutat.

Segons explica la Policia Nacional, a causa de l'increment del nombre d'incendis a contenidors, que superava amb escreix les estadístiques dels incendis fortuïts i accidentals, i davant l'evidència que aquests eren provocats i que les accions anaven en augment, es va crear un dispositiu de prevenció en col·laboració amb la Policia Local. És a partir d'aquesta investigació que han pogut arrestar un dels piròmans.

Just la mateixa nit de dimecres hi va haver un altre foc, al carrer de Miquel Marquès de Palma, en què es cremaren quatre contenidors. Però els incendis de contenidors s'havien convertit en fets habituals a les nits palmesanes i cada setmana n'hi havia diversos. Dilluns es varen cremar tres contenidors a Can Pastilla i diumenge quatre al carrer del Dofí, a la Platja de Palma. Com en la majoria d'ocasions s'hi varen trobar pistes que indicaven que era un foc provocat. Les flames també varen cremar un cotxe aparcat molt a prop. Tres dies abans, fa just una setmana, el piròman havia tornat a actuar, a les 3.26 h, i va cremar set contenidors al mateix carrer de Miquel Marquès.

Des que va començar l'onada de crema de contenidors, a final de novembre del 2017, se n'han cremat, fins ara, 342. Durant la segona meitat de l'any 2017 se'n varen cremar 28, tots nous. Però va ser durant el 2018 quan es varen incendiar més contenidors, com a mínim 318, segons fonts d'Emaya, 304 dels quals eren nous. El 2019 ja se n'han cremat 24. Cal tenir en compte que, abans de l'onada d'incendis, segons fonts municipals, hi solia haver una trentena de contenidors incendiats l'any, deu vegades menys que els que hi ha hagut durant l'any passat.

342.000 euros en contenidors cremats

Segons fonts de l'empresa municipal responsable de la recollida de deixalles, després dels incendis tots els contenidors cremats han quedat reduïts a cendres i poques restes més, completament inservibles. Allò que en queda s'ha de dur a la incineradora de Son Reus.

Això suposa una despesa de 1.000 euros per contenidor cremat; per tant, en total, el piròman (o els piròmans) de Palma haurien cremat patrimoni municipal per valor de 342.000 euros. A més, a tot agranadora, una minipala i equips de neteja a pressió), els serveis dels dos operaris que això s'hi han de sumar les despeses de neteja, retirada de restes (en què treballen una màquina transporten les restes i els duen a tractament i la feina de col·locació dels contenidors nous.

L'empresa municipal informa també que els contenidors es restitueixen el mateix dia, així que la policia ho autoritza, per tal de garantir de manera immediata el servei de recollida de residus als veïns.

Pel que fa al material de què estan fets els contenidors, que és evident que no és ignífug, Emaya assegura que es tracta d'un material estàndard usat a tot l'estat espanyol i a Europa. "El material és el més adequat per la seva funció, ja que garanteix el millor manteniment, menys renou per descarregar i carregar i major facilitat d'ús", declaren fonts de l'empresa.

stats