Societat 12/07/2023

Un policia diu que mesos després d'intervenir dispositius de la família Gijón algú en va canviar les contrasenyes

Els efectius que van col·laborar amb la Unitat de Blanqueig afirmen que no van detectar comportaments irregulars

ARA Balears
2 min
Miguel Ángel Subirán, assegut com a acusat davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

PalmaUn agent de la Policia Nacional, expert en delictes tecnològics, que va col·laborar amb la Unitat de Blanqueig en els escorcolls en els domicilis de la família de l'expolític Álvaro Gijón, ha assenyalat que mesos després de les detencions el 2017 i que els arrestats facilitassin les claus per a l'anàlisi de comptes de correu electrònic i dispositius, les contrasenyes s'havien canviat. Així, ha relatat l'agent, en poder-hi accedir de nou, n'havia desaparegut informació.

El policia ha declarat com a testimoni en la sessió d'aquest dimecres del judici contra els investigadors del cas Cursach, el jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán i quatre agents de la Unitat de Blanqueig. A preguntes del fiscal, amb relació al temps requerit per analitzar la documentació, el policia ha explicat que es necessita "molt de temps" per a un volum d'informació d'aquesta grandària. Ha explicat que podria haver-hi, per exemple, 14.000 o 15.000 correus electrònics.

El representant del Ministeri Públic ha demanat al policia per què no es va discriminar informació, per exemple, per anys. El testimoni ha argumentat que en el temps que dura un escorcoll "no hi ha temps material" per triar la informació que resulta d'interès, sinó que cal fer-ho a posteriori. "S'havia d'analitzar amb tranquil·litat", ha insistit. Segons ha afegit, s'estaven cercant evidències de pagaments de comissions.

El testimoni ha protagonitzat un enfrontament en alguns moments tant amb el fiscal Tomás Herranz com amb l'advocat Teófilo Gijón, el domicili del qual va ser un dels que van ser objecte d'escorcoll. A preguntes del lletrat, el policia ha assegurat desconèixer si els altres agents estaven fent una "cerca exhaustiva" de doblers perquè ell estava, ha afegit, atenent les qüestions tecnològiques.

També a preguntes de Gijón, l'agent ha explicat que en el moment d'intervenir els dispositius únicament se'n consigna la capacitat i no l'ús de les dades, que es desprèn després de l'eina forense que genera una matrícula perquè no pugui ser manipulat.

stats