Societat 10/07/2023

Un funcionari de Cort assegura que les detencions en el cas ORA van ser irregulars

L'exregidora Irene San-Gil ha afirmat que les preguntes dels investigadors anaven "clarament dirigides" a incriminar Miguel Ángel Femenía i Rafael Vidal

ARA Balears
3 min
Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán a l'entrada dels jutjats.

PalmaUn funcionari de l'Ajuntament de Palma que va ser detingut durant la investigació del cas ORA ha reiterat aquest dilluns les irregularitats del procés, que ha qualificat d'"atropellament mortal en tota regla". "Posaven en boca meva coses que no havia dit", ha relatat qui va ser el cap del Departament de Contractació en relació amb els interrogatoris, tant en dependències policials com en les judicials.

En la sessió d'aquest dilluns del judici contra els investigadors del cas Cursach han cridat a declarar com a testimonis funcionaris de l'Ajuntament de Palma que van intervenir en el concurs de l'ORA suposadament falsejat i els exregidors del PP Irene San-Gil i Gabriel Vallejo.

El cap de contractació ha defensat en la línia amb altres testimonis la legalitat del concurs i el fet que en els interrogatoris intentàs explicar, sense èxit, el procés i els errors de partida de la investigació i el que els investigadors consideraven indicis de falsejament. "Escrivien el que els donava la gana", ha afirmat, insistint que Subirán "s'inventava" les declaracions.

"La coacció era la situació. Vaig passar tres dies sense menjar ni beure, amb una bassa d'orina al calabós. Subirán em va tractar molt malament", ha relatat amb relació amb la seva detenció. Altres funcionaris han insistit que l'exfiscal Miguel Ángel Subirán era qui comandava i que els interrogatoris anaven adreçats a incriminar Miguel Ángel Femenia i exedil del PP Álvaro Gijón. Sobre això, ha afirmat que "intuïa" que aquesta era la seva intenció.

Irene San-Gil diu que va signar la declaració gairebé sense llegir-la

Per la seva banda, l'extinent de Govern Interior de l'Ajuntament de Palma Irene San-Gil ha afirmat aquest dilluns que després de la seva detenció pel suposat falsejament d'un concurs de l'ORA les preguntes dels investigadors anaven "clarament adreçades" a incriminar Miguel Ángel Femenía i Rafael Vidal. L'exregidora ha declarat aquest dilluns com a testimoni en el judici contra els investigadors del cas Cursach i ha defensat la legalitat del contracte de l'ORA suposadament falsejat.

"El marge de discrecionalitat és nul. Està tot reglat. La mesa no pren decisions, sinó que impulsa que el procediment avanci d'ofici. És una tasca plenament instrumental i reglada", ha afirmat San-Gil, que exercia de presidenta de la Mesa de Contractació. La testimoni ha insistit que les declaracions no li van demanar en cap moment per la seva actuació en el contracte, sinó que li van demanar opinió sobre actuacions "que donaven per fetes" de Miguel Ángel Femenia i Rafael Vidal.

"Les preguntes es repetien insistentment. Era un cercle viciós preguntant constantment el mateix amb diferents paraules", ha afegit. En contra del que han apuntat altres testimonis, l'exedil ha afirmat que el nom d'Álvaro Gijón no va sortir en les seves declaracions. San-Gil ha admès que va signar la declaració gairebé sense llegir-la.

Gabriel Vallejo assegura que gairebé no li van demanar res

Aquest dilluns també ha declarat l'exregidor de l'Ajuntament de Palma Gabriel Vallejo, qui ha afirmat que "hauria estat beneit" si hagués intervingut en el concurs de l'ORA. "Ni vaig opinar", ha afegit en la seva declaració. En aquest punt, ha relatat l'absoluta confiança que tenia en Miguel Ángel Femenía, cap de Mobilitat durant 30 anys a l'Ajuntament de Palma amb governs de diferent color i amb qui ha assegurat que va ser "un privilegi" fer feina.

"Ara estic avergonyint d'haver dubtat d'ell, perquè vaig sortir de les declaracions pensant que algú havia ficat la mà", ha afirmat. Així, en la línia del que han apuntat altres testimonis, s'ha referit als interrogatoris després de ser detingut com a "exposicions de preguntes amb les respostes implícites" i que, "més que demanar, deien que hi havia hagut un falsejament", ha insistit.

"Allò no va ser una declaració. No em van demanar res directament", ha afegit, i ha relatat episodis de crits per part del fiscal Subirán. Sobre això, malgrat tot, a preguntes de la defensa ha admès que van ser fets puntuals. L'exedil ha insistit en diverses ocasions que no va intervenir en la mesa de contractació i que si havia d'intervenir en el ple o davant la premsa sobre assumptes de Mobilitat, ho feia assessorat per Femenia.

Sobre la presència de premsa en el moment de ser traslladat des d'una comissaria de la Platja de Palma a una altra de la ciutat, Vallejo ha negat que conegués cap periodista i ha assenyalat que va ser l'agent Ivan Bandera qui va avisar que hi havia premsa per si volia cobrir-se la cara. "Mai no em vaig tapar la cara perquè no tenia res de què avergonyir-me", ha afirmat.

stats