Societat 01/08/2022

Plànol de François Bezin de 1715

'Plan de la ville de Palma. Capitalle de l'isle de Majorque en la Mediterranée'

Palma XXI
1 min
"Plànol de François Bezin".

PalmaAquest plànol es va aixecar després de la capitulació i ha de ser atribuït a François Bezin, seguint la referencia que figura sota el títol: “Fait d’après un brouillon (‘fet a partir d’un esborrany’) de 1715, Bezins”. Aquest enginyer francès de l’ordre de Chevalier de Saint- Louis va intervenir en les campanyes d’Itàlia de 1704 com a enginyer ordinari. Sent enginyer en cap a Antibes, va passar a Barcelona a les ordres de Lozières d’Astier com subbrigadier de la 3a brigada, i intervingué en el setge de la ciutat de Barcelona entre el 12 de juliol i l’11 de setembre de 1714. Més tard, va participar sota el mateix comandament en la presa de Mallorca.

Es tracta d’una còpia planimètrica del mapa de Garau. Una quadrícula verda omple els espais enjardinats i els horts, i les cases s’han ombrejat amb un to rosat, com la fortificació en beix, com si la claror vingués del nord.

La supressió de la perspectiva ha donat lloc a errors, com dibuixar un carrer al costat del portal de l’Almoina de la Seu que mai ha existit. Va copiar a continuació els noms dels baluards, que anomena bastions, i que no apareixien en el plànol de Garau.

Amb tot, la murada situada davant de la mar ja presenta unes reformes fetes per Gil de Gaínza el 1697 i, a més, també dibuixa el Fortí. Tots els topònims que figuren en els plànols francesos són traducció literal del castellà: Bastion del Siticar, Bastion del Principi, Bastion del Horno del Viderio, Bastion del Huarto de Morante...

Extracte de la Carta Històrica de Palma

stats