Societat 25/04/2019

La Policia no descarta un efecte imitació en l'onada de contenidors cremats a Palma

Els presumptes piròmans d'alguns dels 350 contenidors calcinats, davant el jutge

A.schnabel
2 min
Els presumptes piròmans de Palma passen a disposició judicial

PalmaDos presumptes piròmans de Palma, de 48 i 51 anys, han passat aquest dijous a disposició judicial. Han transcorregut gairebé 72 hores des que van ser detinguts –el màxim termini legal–, després que fossin captats per una càmera de seguretat incendiant quatre contenidors llançant-hi a l'interior un mocador de paper encès, al carrer del Poeta Guillem Colom de Palma. Les flames calcinaren quatre cotxes i afectaren greument un edifici situat al davant.

La Policia va detenir dilluns dos homes, de 48 i 51 anys, per la seva implicació amb els focs.

Als dos detinguts se'ls atribueix de moment la crema de nou contenidors i vuit vehicles i, a un d'ells, l'intent de cremar dos contenidors més. Diego Cazallas, el cap de la Unitat de Delictes Violents de la Policia Nacional, ha explicat a l'ARA Balears que aquests dos homes podrien haver provocat bona part dels focs intencionats: "Els fets més greus pensam que són provocats per persones d'un perfil idèntic als detinguts i per això investigarem si han causat més incendis", ha explicat.

No obstant això, com a resultat de la investigació -tenint en compte les zones, les diferents franges horàries dels focs i els modus operandi-, la policia ha determinat que els incendis no eren atribuïbles a una sola persona i que, per tant, hi estarien implicats diferents piròmans sense cap relació entre ells, motivats per un "efecte imitació". "En aquest tipus d'actuacions és habitual la imitació després d'haver llegit o tingut coneixement de fets similars", assenyala Cazallas.

Diego Cazallas és el cap de la unitat de Delictes Violents de la Policia Nacional.

La detenció dels presumptes piròmans s'emmarca en l'últim episodi de l'onada sense precedents de dipòsits cremats que ja ha consumit enguany 50 unitats i que se sumen a les prop de 300 del 2018. Les pèrdues voregen els 350.000 euros en total. La Policia Nacional i la Policia Local duien aproximadament un any investigant conjuntament el cas i els agents destinats exclusivament a evitar més focs han arribat a la vintena per nit.

A la matinada del diumenge, les flames es originades en quatre contenidors s'alçàren ràpidament afectant la façana del pis del davant "posant en risc els residents", segons la nota. Cal recordar que prop de vint veïns van haver de ser desallotjats fins que els bombers aconseguiren apagar el foc. Segons ha informat el cos policial en una nota, se'ls han requisat dos bidons de cinc litres de material inflamable i vuit encenedors durant un escorcoll domiciliari.

Els dos bidons de material inflamable i els encenedors requisats per la Policia.

Fa tot just tres mesos que ingressà a la presó un altre home per haver incendiat alguns contenidors a la Platja de Palma i a l'Arenal de Llucmajor.

stats