Transport
Societat 10/03/2023

Palma ja té els primers busos de l’EMT que es mouen amb hidrogen verd

El projecte de producció d’hidrogen verd a la planta de Lloseta forma part de la iniciativa europea Green Hysland

ARA Balears
2 min
Busos d'hidrògen

PalmaPalma ja té els primers busos de l’EMT que es mouen amb hidrogen verd de la planta de Lloseta. Es tracta dels primers cinc busos que formaran part de la xarxa de transport públic de Palma, que és la segona ciutat de l'Estat amb aquesta tipologia de transport, després de Barcelona. Cada un fa 12 metres de llarg i, en total, han costat 4,8 milions d’euros, 3,7 dels quals han estat finançats pel Govern.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, han assistit aquest divendres a la presentació dels tres primers autobusos adquirits per l’EMT que es mouran amb hidrogen verd de la planta de Lloseta. Els vehicles, finançats amb fons de la Llei de capitalitat, s’incorporaran a diferents línies a partir de la setmana que ve.

Durant la presentació, Francina Armengol ha recordat que "des del 2015 a les Illes Balears hem fet una aposta per la transició energètica justa de manera capdavantera" i ha afirmat que "estam fent una revolució en mobilitat" amb mesures com la presentada avui, l’electrificació del tren, l’ampliació de la xarxa ferroviària i la transformació de les concessions de bus interurbà a Mallorca. La presidenta del Govern també ha agraït a l’Ajuntament de Palma i al govern d’Espanya que "hi creguin" i treballin també cap a la transició, així com a les empreses que col·laboren des de la planta d’hidrogen verd: "Vàrem saber veure, en la crisi de la planta de Cemex, l’oportunitat; hem estat els primers a produir molècules d’hidrogen renovable al sud d’Europa i avui tota aquesta feina té sentit», ha dit.

El projecte de producció d’hidrogen verd a la planta de Lloseta forma part de la iniciativa europea Green Hysland i neix a l’antiga fàbrica de ciment de Cemex. Ha estat el primer projecte mediterrani que ha rebut finançament europeu perquè es pugui executar. Concretament, la Unió Europea hi ha destinat 10 milions d’euros, dels gairebé 50 que la planta d’hidrogen ha mobilitzat en total –3,75 dels quals arriben a través del Govern per adquirir aquests busos–. La planta d’hidrogen de Lloseta va ser la primera de tot l’Estat i del sud d’Europa a produir molècules d’hidrogen.

A més de la presidenta i el vicepresident, a la presentació hi han assistit, per part del Govern, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i la consellera d’Hisenda i Afers Exteriors, Rosario Sánchez. També hi ha participat el batle de Palma, José Hila, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Xisco Dalmau, i del gerent de l’EMT, Mateu Marcús, així com el director gerent de l’IDAE, Joan Groizard, i representants de les empreses que gestionen la planta d’hidrogen renovable de Lloseta.

stats