Mobilitat
Societat 03/03/2023

El primer bus elèctric de l'EMT ja circularà la setmana que ve

És el primer dels 12 busos d'aquestes característiques que es posaran en funcionament

ARA Balears
2 min
Bus elèctric de l'EMT

PalmaEl primer bus elèctric de l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de Palma començarà a circular la setmana que ve per diferents línies. El vehicle, que s'ha presentat aquest divendres, és un prototip dels 12 busos elèctrics de 12 metres que es varen adjudicar a l'empresa Irizar e-mobility per un import de 7.809.600 euros.

Segons ha informat Cort en una nota de premsa, els nous busos han estat finançats amb 2,4 milions d'euros procedents del fons Next Generation i 1,1 milions d'euros de la Llei de capitalitat del Govern. Quant a la resta de vehicles, la previsió és que arribin entre abril i juny.

En relació amb aquest primer bus, té una autonomia d'entre 16 i 18 hores, i disposa d'àmplies finestres per aprofitar la llum solar i reduir el consum elèctric interior. Pel que fa a la recàrrega de les bateries, es farà a les cotxeres de l'EMT i requerirà entre quatre i sis hores.

"Avui és un gran dia per a Palma i per al transport públic, el futur ja és aquí", ha expressat el batle, José Hila. També ha remarcat que, una vegada finalitzi la legislatura, s'hauran renovat 165 busos, la qual cosa suposa el 90% de la flota. A més, la gratuïtat del transport públic enguany ha implicat que els usuaris s'incrementin un 50%.

El nou bus elèctric forma part de la segona fase de la renovació de la flota de busos de l'EMT, que permetrà tenir un millor coneixement en la transició cap a vehicles més ecològics. En aquest sentit, està previst que a finals de març aquestes mateixes proves es realitzin amb un bus elèctric de 18 metres perque l'EMT pugui planificar l'adquisició de nous autobusos elèctrics amb més capacitat, en la que seria la tercera fase de la renovació de la flota.

Aquesta segona fase també suposarà l'arribada d'un total de 65 vehicles nous, 44 dels quals són busos de 18 metres impulsats amb gas, la meitat dels quals ja està circulant per Palma; quatre minibusos de vuit metres que es mouran amb gas natural i uns altres cinc, de 12 metres, que funcionaran amb hidrogen.

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha expressat "emoció i il·lusió" per haver fet possible "aquest canvi cap al dret de la ciutadania a una mobilitat sostenible".

stats