Societat 15/04/2021

El 35,5% de l'aigua que arriba a les depuradores de les Balears conté productes contaminants

La Conselleria de Medi Ambient ha demanat als ajuntaments que estableixin controls més forts sobre els vessaments industrials al clavegueram

ARA Balears
2 min
La millora de les dues depuradores és necessària a causa de l’obsolescència i perquè també puguin atendre els increments poblacionals en temporada alta turística.

El 35,5% de l'aigua que arriba a les 79 depuradores que gestiona l'Agència Balear de l'Aigua (Abaqua) del Govern conté una alta concentració de productes contaminants difícils d'eliminar com ara líquids de neteja, olis, greix i pintura, entre altres. Per això, la Conselleria de Medi Ambient ha demanat als ajuntaments que estableixin controls més forts sobre els vessaments industrials al clavegueram municipal, segons ha explicat aquest dijous el director gerent de l'agència, Guillem Rosselló. També ha apuntat que 30 municipis de les Illes no compleixen amb els requisits de qualitat de les aigües.

D'altra banda, només quatre de les 79 depuradores que gestiona el Govern incompleixen la normativa en matèria de depuració d’aigües residuals. Es tracta de les de Llubí i Vilafranca a Mallorca, i les de Vila i Sant Josep de la Talaia a Eivissa, però la Conselleria de Medi Ambient ha informat en un comunicat que s'hi fan millores per revertir la situació. Durant la presentació aquest dijous de l'informe anual de sanejament i depuració a les Balears, el secretari general d'Abaqua, Juan Calvo, ha recordat que l'any passat hi havia vuit depuradores que incomplien la normativa –la meitat que ara–, i que "revertim la situació amb les inversions necessàries".

En el cas de Llubí ja s'executa un contracte de millora de la depuradora per valor de 79.789 euros, mentre que a Vilafranca es buiden les llacunes de depuració, amb un pressupost de 194.987 euros. A la depuradora de Sant Josep també s'han invertit 113.416 euros per millorar el tractament d'aigües. La depuradora de Vila genera més del 98% del volum d'aigua residual mal depurada de les Balears. El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha dit que confia que l'Estat compleixi amb les darreres previsions per millorar la depuradora, amb un pressupost de 51 milions d'euros.

La manca d'activitat turística provocada per la pandèmia va reduir un 16,8% el volum d'aigua depurada a les Balears l'any passat. Per illes, la reducció ha estat la següent: Mallorca (18,32%), Menorca (34,21%), Eivissa (24,46%) i Formentera (12,91%).

stats