Neix una nova colada de lava i empitjora la qualitat de l'aire a La Palma

La cendra expulsada pel Cumbre Vieja pot destorbar el trànsit aeri a les illes de La Gomera, El Hierro i Tenerife

Ara
3 min
L'Institut Geogràfic Nacional estima que el núvol de cendra és a 3.000 metres d'altitud.

BarcelonaMés cendra i més lava amenacen l'illa de La Palma, on s'han succeït episodis explosius i una quarantena de sismes les últimes 24 hores. El volcà Cumbre Vieja, que fa 43 dies que va entrar en erupció, s'acarnissa amb el municipi de Los Llanos de Aridane, on la qualitat de l'aire ha empitjorat tant, i la quantitat de cendra acumulada és tan elevada, que el govern canari ha hagut de suspendre-hi les classes presencials fins que les condicions no millorin. L'aportació de magma des dels centres d'emissió del volcà ha augmentat significativament, sobretot a la colada situada més al sud, i s'ha generat una nova llengua a uns 200 metres de la carretera LP-211 cap a Puerto Naos, una via essencial per traslladar maquinària i perquè treballin les dessaladores que queden en funcionament. De moment ha alentit el curs i el Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) no preveu "una afecció immediata" a l'esmentada carretera. Amb tot, el trànsit s'hi continuarà restringint perquè "les circumstàncies poden canviar en qüestió d'hores".

"El fenomen eruptiu més destacable ha sigut l'emissió d'un volum considerable de cendra a tot el sector nord-oest de l'illa, acompanyat per explosions audibles", ha afirmat Carmen López, de l'Institut Geogràfic Nacional, i l'ha atribuït a un procés de desgasificació del volcà. En canvi, l'emissió de cendres i de diòxid de sofre es dona principalment cap al sud-est, cosa que genera un context desfavorable les pròximes 36 hores per al bon funcionament de l'aeroport de La Palma i l'espai aeri comprès entre aquesta illa, La Gomera i l'oest de Tenerife. La previsió és que aquest dimarts el vent giri en direcció est i traslladi una concentració petita d'aquestes partícules a la resta d'illes occidentals, cosa que pot generar unes condicions meteorològiques i de visibilitat que afectin l'operativitat de l'aeroport de La Palma. 

"Avui al matí s'ha superat el valor límit de diòxid de sofre (350 µg/m³) a l'estació de Puntagorda. A la resta d'estacions tenim nivells bons o raonablement bons de qualitat de l'aire", ha indicat López. De fet, només a Los Llanos de Aridane registren nivells "extremadament desfavorables" de partícules PM10. Segons el govern canari, aquest dimarts entre les 00.00 i les 8 hores les PM10 no superaven els 94 micrograms per metre cúbic d'aire, però entre les 8 i les 9 hores la xifra s'ha disparat fins a 276. Si aquest nivell és més baix de 20 micrograms per metre cúbic, es considera que els nivells són bons; si n'hi ha entre 21 i 40 són raonablement bons; si n'hi ha entre 41 i 50 són regulars, i si la concentració és més gran de 50 micrograms per metre cúbic i fins a 100 es considera desfavorable. Quan se supera aquest nivell ja es parla de condicions extremadament desfavorables.

Notaris catalans a l'illa

El director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, ha detallat que la colada que més ha crescut, en amplada i alçada, és la novena, a la zona de Las Hoyas, però que la primera també està rebent aportació de material fos. Fins ara el satèl·lit europeu del programa Copernicus calcula que la lava ja ha afectat una superfície de 987,9 hectàrees i 2.613 construccions, la majoria domicilis. Per aquest motiu, el Col·legi Notarial de Catalunya ha anunciat que obrirà una oficina a la localitat de Tazacorte, una de les zones més afectades, per ajudar a cobrir la demanda d'actes notarials per acreditar la titularitat de les finques arrasades.

La idea és que els notaris hi facin torns de dues setmanes durant almenys sis mesos. L'activitat començarà demà, 3 de novembre, i a més del suport del col·legi notarial català les principals poblacions afectades pel volcà també rebran la col·laboració dels notaris de València i de la resta de les Canàries.

stats