Negligència mèdica
Societat 11/02/2023

Mor una nena de 12 anys per peritonitis a Xèrica després d'anar tres vegades a urgències

Els metges no van fer-li cap prova a la menor malgrat els dolors d'abdomen, vòmits i febre que va patir durant una setmana

3 min
Els pares de la menor morta per una peritonitis a l'Hospital Clínic de València al costat dels seus fills i les núvies d'aquests.

ValènciaEmma Martínez Gascó, una nena de 12 anys del municipi valencià de Xèrica (Alt Palància), va morir dilluns passat a conseqüència d'una peritonitis purulenta. El tràgic desenllaç es va produir malgrat que la menor va acudir fins a tres ocasions als centres sanitaris pels vòmits, febre i forts dolors que patia.

Segons ha explicat a Efe la mare de la víctima, Beatriz Gascó, el 29 de gener la família va portar la nena al servei d'urgències de l'ambulatori de la localitat veïna de Viver perquè patia dolor abdominal, vòmits i tenia una mica de febre. Durant la consulta, el metge que els va atendre els va assegurar que es tractava d'"un virus" i va tancar la porta que la menor patís una apendicitis malgrat el suggeriment de la família, que va citar aquesta possibilitat atès que el fill gran l'havia superada recentment.

Tres dies més tard, el 2 de febrer, la família va tornar a anar al mateix centre de salut. Segons el relat de Gascó, durant la consulta, el facultatiu es va remetre als informes de l'anterior visita i, davant la informació que la menor continuava sense menjar, patia una diarrea i estava perdent molt pes, va assegurar que el procés víric tenia una durada de "vuit a deu dies".

El 4 de febrer, com que no millorava la situació de la nena, i donat que la menor patia una febre de 38,8 graus, la família va optar per dirigir-se directament a l'Hospital de Sagunt (Camp de Morvedre), on el diagnòstic no va variar. Finalment, el dia 5, la menor "va perdre el coneixement" al seu domicili. A l'arribar a l'ambulatori de Viver, la víctima havia patit una parada respiratòria. La nena va ser estabilitzada i traslladada a l'Hospital Clínic de València, on va patir una segona crisi que ja no va poder superar.

Denúncia per negligència

La família ha explicat que presentaran una denúncia contra la conselleria de Sanitat –que ha obert una investigació– per "negligència mèdica". Pretenen evitar que es repeteixi un cas semblant i han demanat que, si cal, es modifiqui el protocol perquè a cada persona que pateixi un dolor d'abdomen li facin una prova. En concret, s'han queixat que a la seva filla no li van fer ni una anàlisi de sang ni una ecografia, i que amb aquestes proves n'hi hauria hagut prou per detectar què li passava.

Acte en record de la menor morta per una peritonitis a l'Hospital Clínic de València.

La mort de la nena de Xèrica no és el primer cas de mort d'una menor per peritonitis –inflamació de la membrana que cobreix les parets internes de l’abdomen– malgrat haver acudit a un centre sanitari. De fet, al País Valencià, un jutjat investiga la mort el 2020 d'un nen de 8 anys a Petrer (Vinalopó Mitjà) després d'haver anat cinc vegades al metge i sortir-ne en tots els casos amb el diagnòstic d'una gastroenteritis. Les dues últimes metges que van atendre la víctima estan imputades atès que un informe pericial va concloure que hi va haver mala praxi.

A Catalunya, el 2016 un jove de 24 anys també va morir d'una peritonitis a l'Hospital d'Igualada (l'Anoià). En aquell cas, el noi també va acudir a urgències tres vegades fins que no li van diagnosticar correctament la malaltia, però va ser massa tard. No va ser fins a la tercera visita quan el centre sanitari va accedir a fer-li un TAC davant la insistència de la família, prova que va confirmar la gravetat de la situació.

stats