Societat 05/09/2022

Miquel Mir assegura que la gestió dels recursos hídrics és el "principal repte ambiental"

El conseller de Medi Ambient insta els ajuntaments a prendre mesures contra la proliferació de piscines

ARA Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, durant una entrevista a la seu de la Conselleria.

PalmaEl conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha afirmat que la fragmentació territorial, l'absència d'aigua dolça fluvial, l'exclusivitat d'aigua subterrània, la falta de pluges i les puntes de pressió antròpica converteixen la gestió dels recursos hídrics en el "principal repte ambiental a les Balears". En aquesta línia, Mir ha instat els ajuntaments a prendre mesures contra la proliferació de piscines a l'Arxipèlag.

En una entrevista a Europa Press, el conseller ha reconegut que en determinats moments de pressió humana i massificació turística en èpoques sense precipitacions, el recurs està "seriosament compromès", encara que, reivindica, s'estan prenent mesures. El conseller s'ha referit a algunes de les mesures del pla hidrològic, que està en fase final d'aprovació. Així, destaca com a "mesura important" que el creixement urbanístic estarà supeditat a la disponibilitat del recurs.

Incendis forestals

Respecte de la temporada d'incendis, Mir es mostra "prudent" a l'hora de fer un balanç de l'estiu a les Balears, encara que els paràmetres siguin "positius". El conseller assegura que les bones dades són un mèrit tècnic i no polític, gràcies a tenir un dels millors operatius de prevenció de tot l'Estat. Així i tot, insta a tenir en compte que els incendis més greus dels darrers anys a les Illes, com el de l'Albufera el setembre de 2020, van tenir lloc fora de la temporada d'alt risc.

Protecció de la posidònia

Per altra banda, Mir destaca igualment la consolidació del servei de protecció de la posidònia des de l'entrada en vigor del decret el 2018. El conseller de Medi Ambient afirma que l'acceptació per part dels patrons de les embarcacions quan reben informació sobre els llocs de fondeig i que cada vegada hi hagi menys correccions "és l'èxit més gran". Mir recorda la "pressió comunicativa" dels primers anys i el fet que s'arribàs a qualificar el Govern de "terroristes ambientals" i de "voler acabar amb el sector nàutic".

"Quan anava a la universitat només parlaven de la posidònia els quatre que l'estudiaven i els ecologistes; ara hi ha poca gent que no sàpiga el que és", argumenta. El conseller rebutja, no obstant això, les crítiques d'algunes entitats ecologistes que adverteixen de la manca de mitjans i recursos.

stats