Societat 25/04/2024

Troben una cria de catxalot morta en una platja de Menorca

El Servei de Neteja de Platges de l'illa l'ha retirada aquest dimecres

ARA Balears
2 min
Moment de la retirada del catxalot

PalmaEl Consell de Menorca ha informat que el Servei de Neteja de Platges de l'illa ha retirat una cria de catxalot (Physeter macrocephalus) trobada morta a la platja de la Vall de Ciutadella. L'operatiu s'ha posat en marxa després que se sol·licitàs la retirada de l'animal pel fet de trobar-se en una zona de batuda de les ones, amb risc que l'animal es mogués, i per la dificultat d'efectuar l'anàlisi de l'exemplar in situ

L'exemplar va ser trobat dilluns per un grup d'alumnes d'ESO que estaven duent a terme a la zona una activitat d'educació ambiental del GOB Menorca. Quan varen identificar que es tractava d'un cetaci mort, el grup d'alumnes es va posar en contacte amb el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre del GOB, que va activar el protocol d'actuació avisant l'112. Una vegada es va activar el protocol, els diferents organismes responsables varen coordinar les diferents tasques necessàries per tractar les restes de l'animal de manera adequada.

Així, a través d'un comunicat, la institució insular ha detallat que en tractar-se d'una espècie protegida i amenaçada, prèviament s'ha contactat amb els agents de Medi Ambient del Govern balear i amb els especialistes de la Fundació Palma Aquàrium per decidir com s'havia de procedir i, alhora, iniciar els tràmits per esbrinar quins han estat les causes de la mort del catxalot.

La retirada del cetaci, d'uns cinc metres de longitud i entre una i dues tones de pes, s'ha fet amb l'ajuda d'una màquina telescòpica. Seguidament, un camió s'ha endut l'exemplar a l'Àrea de Gestió de Residus de Milà, on aquest dijous està previst que es traslladi el personal de Palma Aquàrium per fer les anàlisis pertinents. Un cop fetes, es preveu incinerar el cadàver en els forns incineradors de Milà.

Espècie protegida i amenaçada

El catxalot és una espècie protegida i amenaçada, considerada en estat 'vulnerable' per la normativa estatal, recollida en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades, i en perill d'extinció a la Mediterrània segons la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Estudis científics en els quals ha participat l'Associació Tursiops, experts en l'estudi dels cetacis a les Illes Balears, estimen que només en queden a la Mediterrània occidental uns 2.000 exemplars. Aquesta mateixa associació, a través de projecte Moby Mummy, que rep el suport del Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell Insular de Menorca, ha aportat evidències que el nord de l'illa és una zona essencial per a la cria d'aquesta espècie.

stats