Societat 17/04/2024

Les algues tropicals avancen per la Mediterrània a un ritme sense precedents

Un estudi liderat per l'Imedea assenyala que el futur escalfament de la mar podria continuar afavorint l'expansió d'aquestes espècies davant les d'origen temperat

ARA Balears
2 min
Exemplars d''Halimeda incrassata'.

PalmaUn estudi internacional liderat per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea-CSIC-UIB), centre mixt del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha demostrat que els macròfits marins al·lòctons (les macroalgues i plantes marines no natives) d'origen tropical s'estenen per la Mediterrània a una velocitat molt més gran que els macròfits marins d'origen temperat durant les darreres dècades. Els resultats del treball, que es publiquen a la revista Global Change Biology, suggereixen que el futur escalfament de la Mediterrània podria continuar afavorint l'expansió d'aquestes espècies.

D'aquesta manera, segons ha explicat la UIB, durant els darrers dos segles s'ha registrat un increment de la temperatura de la mar a causa del canvi climàtic. Això no obstant, la incertesa sobre si aquest augment de temperatura realment afavoreix l'expansió i l'impacte d'espècies invasores a la Mediterrània continua present. Al llarg d'aquest període, la Mediterrània s'ha convertit en un punt crític per a l'arribada d'espècies al·lòctones, aquelles que han estat traslladades més enllà del seu rang de distribució natiu a causa d'activitats humanes, com ara les extenses rutes marítimes que connecten l'Atlàntic amb els oceans Índic i Pacífic o l'obertura del canal de Suez.

Aquests dos factors han afavorit que els macròfits marins, que engloben tant macroalgues com fanerògames marines, es converteixin en un dels grups taxonòmics més abundants d'espècies al·lòctones a la mar Mediterrània. La seva adaptabilitat a les condicions canviants i la capacitat per colonitzar nous hàbitats han contribuït de manera significativa a l’expansió en aquesta regió.

Observació al llarg del temps

En l'estudi, l'equip va recopilar observacions de la presència de macròfits marins al·lòctons a la Mediterrània els darrers dos segles. Varen calcular les taxes d'expansió (àrea envaïda per cada espècie per any) al llarg del temps i la relació entre aquestes taxes d'expansió i les condicions tèrmiques de les espècies en el rang de distribució. "Els resultats indiquen que les velocitats d'invasió han augmentat al llarg del temps, i que des de la dècada de 1990 especialment s'han accelerat les de les espècies tropicals i subtropicals, que superen les dels macròfits temperats i cosmopolites", assenyala Marlene Wesselmann, investigadora de l’Imedea i primera autora del treball.

En aquest sentit, Núria Marbà, també investigadora de l'Imedea, afegeix que l'augment de la temperatura dela Mediterrània durant les darreres dècades, especialment a l'estiu, pot haver millorat les condicions tèrmiques per al seu creixement i expansió.

stats