Societat 20/10/2022

Un miler de famílies més que el curs passat demanen l'ajut de menjador a les Illes

Més de 10.000 alumnes rebran aquesta beca a les Illes Balears

ARA Balears
2 min
FAPA vol que es quantifiquin les mesures d’ajuts de menjador

PalmaFins a 13.694 famílies han sol·licitat la beca de menjador a les Illes Balears, 1.108 més que el curs passat, segons les dades de la Conselleria d'Educació. La convocatòria anterior ja va tenir una demanda rècord, i enguany continua aquesta línia ascendent. Davant aquesta situació, la Conselleria ha augmentat el pressupost fins als 8,2 milions d'euros, de manera que es cobreixin totes les sol·licituds amb dret a ajut.

Així, enguany 10.874 alumnes seran beneficiaris dels ajuts de menjador, 682 més que el curs anterior. D'aquests, 4.649 acudeixen a centres concertats i 6.255 a públics. La gran majoria de les beques s'han concedit per motius socioeconòmics (10.848) i 26, de transport (26). Per illes, a Mallorca arribaran a 9.769 estudiants; a Menorca, a 580; a Eivissa, a 471; i a Formentera, a 54.

Actualment, a les Balears hi ha 187 centres públics amb servei de menjador. En el primer trimestre del curs està prevista l'obertura de 6 menjadors nous, 4 dels quals són a Mallorca i 2 a Formentera. Els centres on pràcticament no arriba el servei són els de Secundària, especialment a l'escola pública. És per això que les famílies demanaven algun tipus d'ajut per garantir l'aliment a l'alumnat.

En aquest sentit, una de les mesures que es preveu dins el paquet per fer front a la crisi energètica del Govern balear són els ajuts d'alimentació per a alumnat d'instituts de Secundària que no tenen menjador. Aquests ajuts subvencionaran plats del dia o berenars a les cafeteries dels centres. Es preveu arribar a tres mil famílies i suposarà una inversió de 2 milions d'euros.

Cal dir que les Illes són una de les úniques cinc comunitats autònomes en què l'ajut no cobreix la totalitat de la quota, segons un estudi de Save the Children publicat al maig. En el cas de l'Arxipèlag, la cobertura màxima és del 80%. L'entitat alertava que no arribar al 100% pot ser una barrera per a les famílies més vulnerables.

stats