Societat 11/05/2022

Les Balears, entre les comunitats que menys gasten per alumne en beques menjador

Un estudi de Save the Children alerta que els ajuts no arriben a totes les famílies que estan per davall del llindar de la pobresa

2 min
Un menjador escolar, en una imatge d'arxiu.

Només l'11,2% dels alumnes espanyols reben ajuts de menjador, un percentatge que està lluny del 27,4% dels menors que viuen sota el llindar de la pobresa. Aquesta és la principal conclusió de l'informe Garantir el menjador social sa i gratuït a tota la infància en risc de pobresa, publicat aquest dimarts per Save the Children. L'ONG conclou que més d'un milió d'infants a l'Estat no tenen menjador.

Pel que fa a les Balears, segons l'estudi, són la cinquena comunitat que menys inverteix en ajuts de menjador, amb 21,36 euros per alumne i any; per darrere de Madrid (20,55 euros), Castella i Lleó (16,88), Múrcia (15,26) i Cantàbria (14,07). La mitjana a l'Estat -de 44,47 euros per estudiant anualment- dobla la inversió de les Balears. I a l'altra banda de la llista hi ha Euskadi, amb una despesa de 108,77 euros; les Canàries, amb 74,90 euros; Catalunya, amb 66,09 euros, i l'Aragó, amb 65,50 euros.

A més, l'informe apunta que les Illes són la comunitat amb una cobertura més baixa, ja que menys del 5% de l'alumnat rep l'ajut, mentre que més del 15% dels nins i nines illencs estan en situació de pobresa. Així mateix, Save the Children alerta que a les Balears, Madrid, Cantàbria, la Rioja i Navarra "la situació és més extrema, perquè no es concedeix la gratuïtat, sinó una ajuda parcial". "Aquest servei pot suposar un cost mitjà anual de 439 euros, la qual cosa suposa un esforç econòmic important per a una família amb ingressos baixos", ha valorat l'especialista d'educació de l'ONG, Álvaro Ferrer.

En el cas de l'Arxipèlag, l'ajuda màxima cobreix el 80% de la quota i ha arribat a 12.585 estudiants aquest curs 2021-2022. De fet, les peticions es varen disparar i la Conselleria va ampliar amb un milió d'euros la dotació per donar cobertura als 2.000 alumnes que havien quedat sense beca i complien els criteris. Cal dir que, des del 2015, Educació ha anat augmentant la inversió: dels devers 900.000 euros que s'hi destinaven fa set anys als 8 milions de despesa aquest curs.

Sense menjador als instituts

Si bé el 80% de les escoles infantils i de Primària disposen de menjadors a les Illes, no passa el mateix a la Secundària: només el 2,4% dels instituts ofereixen aquest servei. És una realitat que afecta tot l'Estat: a excepció d'Euskadi (68,5%) i Galícia (23,7%), les altres comunitats pràcticament no tenen IES amb menjadors.

"Si els nins i les nines de baixos recursos no van al menjador escolar, el més probable és que s'alimentin malament a casa seva per la dificultat econòmica de les famílies per comprar aliments de qualitat, per la falta de conciliació, etc.", ha defensat Ferrer. L'expert ha assenyalat que "el menjador escolar és un aliat per lluitar contra la pobresa i, també, contra el problema de l'excés de pes infantil". "Suposen per a fills i filles de les famílies més empobrides l'única possibilitat de rebre una dieta equilibrada i saludable", ha conclòs.

stats