Societat 18/01/2023

Els migrants de l'avió pastera hauran d'entrar en un CIE, tret del principal responsable

La Policia Nacional traslladarà la vintena de detinguts fins a Barcelona perquè ingressin al centre, on els poden retenir fins a 60 dies

ARA Balears
2 min
Alguns dels acusats, en una imatge d'arxiu, a la seva arribada als jutjats.

PalmaEls migrants de l'anomenat avió pastera, que varen fugir després de forçar l'aterratge d'un avió a l'aeroport de Son Sant Joan el novembre del 2021, hauran d'ingressar finalment en un Centre d'Internament per a Estrangers, tret del principal responsable. Segons ha informat Europa Press, es tracta de l'acusat de fingir la urgència mèdica per forçar l'aterratge de l'avió i provocar la fugida dels altres 21 migrants. En aquest cas, quedarà en llibertat i no el traslladaran perquè li atribueixen un delicte d'afavoriment de la immigració il·legal, fet que impedeix que l'expulsin, i quedarà a l'espera de judici.

La vintena de processats eren a la presó de manera provisional des del 2021 i fins ahir dimarts, quan l'Audiència de Palma els va deixar en llibertat tenint en compte que el principal delicte pels quals estaven acusats, el de sedició, s'hagi derogat. Però immediatament després de la seva sortida del centre penitenciari, la Policia Nacional els va arrestar per posar-los a disposició judicial perquè van quedar en situació irregular a Espanya.

El jutjat de guàrdia, finalment, va decidir que els migrants havien d'entrar dins un Centre d'Internament per a Estrangers. Per això, el cos policial els traslladarà avui dimecres des de Palma fins a Barcelona, on ingressaran en un CIE i hi podran quedar retinguts durant un màxim de 60 dies.

Concretament, la Fiscalia demanava cinc anys de presó pel delicte de sedició per als migrants que varen fugir després de forçar l'aterratge d'un avió a l'aeroport de Son Sant Joan el novembre del 2021. Els fets van ocórrer el vespre del 6 de novembre de 2021, quan una vintena de passatgers varen escapar-se de l'avió que feia la ruta Casablanca-Istanbul aprofitant un aterratge per una suposada emergència mèdica, que va ser fingida. Ara, la previsió és que el judici sigui durant aquest 2023.

stats