Successos
Societat 17/01/2023

L'odissea dels migrants de l'avió pastera de Palma: els posen en llibertat i els detenen després

L'Audiència de Palma ha deixat en llibertat els 22 processats, que eren a la presó des del 2021, després que el delicte de sedició s'hagi derogat

ARA Balears
2 min
Imatge de la nit dels fets, a l'aeroport de Palma.

PalmaL'Audiència de Palma ha deixat en llibertat aquest dimarts els migrants del conegut com a avió pastera, que eren a la presó –de manera provisional– des del 2021, després que el principal delicte pel qual estaven acusats –el de sedició– hagi quedat derogat. Però immediatament després de la seva sortida del centre penitenciari, la Policia Nacional ha detingut a la vintena de migrants per posar-los a disposició judicial perquè han quedat en situació irregular a Espanya. Ara, el jutjat de guàrdia haurà de decidir si han d'entrar en un Centre d'Internament per a Estrangers o no.

Concretament, la Fiscalia demanava cinc anys de presó pel delicte de sedició pels migrants que varen fugir després de forçar l'aterratge d'un avió a l'aeroport de Son Sant Joan el novembre del 2021. Els fets van ocórrer el vespre del 6 de novembre de 2021, quan una vintena de passatgers varen escapar-se de l'avió que feia la ruta Casablanca-Istanbul aprofitant un aterratge per una suposada emergència mèdica, que va ser fingida. Ara, la previsió és que el judici sigui durant aquest 2023.

Dos dies després dels fets, la jutgessa va enviar provisionalment a la presó 12 joves detinguts –11 marroquins i un palestí, tots amb edats compreses entre 20 i 29 anys–, on eren fins avui. La justícia va decidir processar per sedició els 21 migrants investigats per llançar-se a les pistes de l'aeròdrom per fugir.

Però després que el principal delicte al qual s'enfrontaven hagi quedat derogat, només queden damunt la taula el de coaccions –pel qual demanaven una pena de tres anys de presó–, i els de maltractament i contra els drets dels ciutadans estrangers. Per aquests, sol·licitaven en un principi sis mesos i vuit mesos de presó, respectivament.

Van idear "un pla"

Cal recordar que en el seu escrit, la Fiscalia subratllava que el grup de migrants va idear "un pla per endinsar-se en territori espanyol sense complir els requisits legals". "Intencionadament, varen demorar la represa del vol i varen iniciar un motí" a l'avió mentre era a Son Sant Joan.

En aquest sentit, la Fiscalia explicava que tot es va organitzar a través d'un grup de Facebook, en el qual el cap, la identitat del qual es desconeix, va fer una crida i va perpetrar un pla basat en el fet que una persona fingiria que tenia una emergència causada per la seva malaltia diabètica.

En el seu escrit, la Fiscalia assegurava que els migrants varen provocar una situació "sense precedents a l'espai aeri", en la qual "varen acoquinar" la tripulació per tal de, finalment, fugir per les pistes, la qual cosa va generar una "situació de perill per a persones, aeronaus i instal·lacions, així com per al mateix trànsit aeri".

stats