Societat 08/11/2021

Presó per als 12 detinguts per fugir d'un avió a Palma

La jutge els imputa delictes de sedició, desordre públic i afavoriment de la immigració irregular

ARA Balears
2 min
Dos dels 12 joves que han passat aquest dilluns a disposició judicial.

PalmaEl jutjat d'instrucció número 6 de Palma ha ordenat l'empresonament provisional sense fiança dels 12 detinguts amb relació a l'incident de divendres a l'aeroport de Palma, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB). La jutge els ha imputat, inicialment, dos delictes diferents de sedició, desordre públic i afavoriment de la immigració irregular, segons ha informat Europa Press. La Fiscalia de les Balears havia demanat presó provisional per un presumpte delicte de sedició segons la llei de navegació aèria. El fiscal superior de les Illes, Bartomeu Barceló, ha explicat que per ara els investiguen per aquests delictes, tot i que se'n podrien derivar altres, en espera de les declaracions de la tripulació i que es practiquin una sèrie de proves.

Dels 12 que han comparegut davant la jutgessa, cap ha volgut declarar, tret del passatger que suposadament estava malalt i va provocar l'emergència mèdica a Son Sant Joan. És una persona que ja varen arrestar a la Península el 2020 per danys i resistència a l'autoritat. Aquesta setmana la Policia el va tornar a detenir a Palma per un presumpte delicte d'afavoriment de la immigració il·legal i infracció de la Llei d'estrangeria.

Entre les 12 h i les 13 h d'aquest dilluns, tots 12 han arribat als jutjats de l'avinguda d'Alemanya de Palma per passar a disposició judicial, acompanyats d'un fort dispositiu policial.

Grup de Facebook

A hores d'ara, la investigació apunta que la fugida dels passatgers de l'avió –que viatjava entre el Marroc i Turquia– a l'aeroport de Palma va ser orquestrada a través d'un grup de Facebook. Alguns dels detinguts estaven en aquest grup, on es va fer una publicació relacionada amb el que havia ocorregut.

Segons les primeres informacions, alguns dels arrestats varen gestar la fugida a través d'aquesta xarxa social, on varen determinar com entrar a Espanya a través del seu espai aeri. El resultat d'això va arribar divendres, quan Aena va haver de tancar l'aeroport de Palma durant prop de tres hores. Els implicats varen simular una emergència mèdica, que va obligar l'avió a aterrar. Durant les maniobres d'evacuació, diversos passatgers varen sortir corrent per les pistes.

stats