Societat 10/11/2021

La interlocutòria del jutjat revela els detalls de la fugida de 22 persones a bord de l'avió de Royal Air Maroc

La tripulació de l'aeronau que va aterrar per una emergència mèdica no es va atrevir a tancar les portes, tot i les recomanacions dels coordinadors de l'aeroport

ARA Balears
4 min
Aeroport de Palma.

PalmaLa interlocutòria de la jutgessa que dilluns va enviar a presó provisional els 12 migrants implicats en l'incident de l'aeroport de Palma ha revelat més detalls dels fets de divendres. Segons ha informat Europa Press, els membres de la tripulació de l'avió de Royal Air Maroc no es van atrevir a tancar les portes de l'avió en el moment de l'evacuació, provocada per una suposada emergència mèdica, per por de ser agredit pels joves que van iniciar un tumult dins la nau. Malgrat això, la resolució revela que el personal de l'aeroport va recomanar tancar l'aeronau.

Així, segons la jutgessa que aquest dilluns va enviar a la presó 12 joves detinguts –11 marroquins i un palestí, tots amb edats compreses entre 20 i 29 anys–, els coordinadors de vol de l'aeroport de Palma varen indicar a l'aerolínia que tancàs les portes de l'avió quan va començar l'altercat a l'interior. Tot i això, la tripulació no es va atrevir a fer-ho perquè temia per la seva integritat física, ja que el grup de passatgers mantenia una actitud molt nerviosa i agressiva. En la seva declaració, el comandant de l'aeronau va relatar una situació de caos i que una de les tripulants va haver de ser assistida per lesions.

Les autoritats relaten en la investigació del cas que els fets es van iniciar divendres a les 17.35 h, quan la torre de control de l'aeroport de Palma va rebre una comunicació del vol MAC437 de Royal Air Maroc, en la qual informaven d'un possible coma diabètic d'un passatger. El vol havia sortit de Casablanca (Marroc) per arribar a Istanbul (Turquia).

Inicialment, un metge que viatjava a bord va assistir el presumpte malalt i va avalar la diagnosi. En aquest sentit, les autoritats han puntualitzat que el doctor no estava entre la vintena de persones que després van fugir de l'avió.

Un passatger va rompre la porta d'emergència

Així, a causa d'una suposada emergència mèdica, l'avió va aterrar a Palma i a les 18.25 h, quan van evacuar dos passatgers: un suposat malalt –de 24 anys– i un acompanyant –de 21–, ambdós marroquins. Ambdós van ser traslladats a l'hospital Son Llàtzer en ambulància i varen ser acompanyats per membres de seguretat.

Fou aleshores, en el moment en què no hi havia vigilància, quan es va iniciar l'altercat dins de l'aeronau i bona part del passatge va començar a increpar i intimidar la tripulació mentre demanaven que els deixassin sortir a les pistes a fumar, petició que el comandant va denegar. La interlocutòria revela que un passatger va arribar a intentar forçar la porta d'emergència, i tot i que no va aconseguir obrir-la, va quedar inutilitzada i la van haver de reparar abans que l'avió es tornàs a enlairar.

Un forat en el filat va permetre la fugida

En aquell moment, els coordinadors van recomanar tancar la porta i cridar la Guàrdia Civil, però una vintena de persones van aprofitar per sortir de l'avió i fugir corrent per les pistes. En aquell moment, les dues persones encarregades de la coordinació van intentar bloquejar a sortida col·locant-se a la porta, però van ser apartades, igual que la tripulació de cabina. De fet, una treballadora va patir danys a conseqüència de l’altercat.

Les persones que van fugir de l'avió van travessar les pistes a corre-cuita, per la qual cosa l'oficial de l'Exèrcit de l'Aire de la base aèria va haver de mobilitzar el personal de seguretat per cobrir el perímetre. Més tard, van trobar un forat en el filat perimetral pel qual presumiblement van sortir del recinte.

La seguretat de l'aeroport, en risc

Amb els llistats que va proporcionar Royal Air Maroc i Aena, els investigadors van poder comprovar els passatgers que encara eren dins l'avió i constatar que en faltaven 22. D'aquests, n'han detingut 12 i la resta està en crida i cerca, però les autoritats tenen constància que almenys dos van agafar un ferri de Mallorca a Barcelona dissabte dematí.

Amb tot, el jutjat constata que l'incident va posar en risc la seguretat de l'aeroport, atès que en el moment en què els passatgers corrien per les pistes, un avió d'Eurowings s'aproximava, segons han informat els coordinadors de vol. A més, l'aeroport va haver d'estar tancat prop de quatre hores, durant les quals una dotzena de vols van haver de ser desviats a Eivissa i Maó, se'n van cancel·lar 22 i es van endarrerir totes les operacions amb connexió a Palma.

El diabètic no duia insulina

Pel que fa al passatge del vol que va provocar l'incident, 10 persones van rebutjar continuar el vol, 13 es van allotjar a un hotel i 102 van quedar a l'aeronau, que va tornar a Casablanca. Mentrestant, a l'hospital, l'acompanyant del presumpte malalt va aprofitar per escapar del centre, tot i que més tard els agents el van trobar al carrer Manacor i el van detenir. Quant al passatger que va protagonitzar l'emergència mèdica, la resolució revela que els facultatius que el van examinar no van observar signes de cap patologia urgent. A més, una vegada al calabós, va tornar a simular un altre coma diabètic i va agredir la persona que havia anat amb ell a l'hospital.

En rebre l'alta, l'home també va acabar arrestat, atès que tenia una reclamació judicial d'un jutjat de Marbella, a Màlaga, per un incident anterior del 2020. Aquest va ser l'únic passatger que va declarar dilluns al jutjat quan els 12 detinguts van passar a disposició judicial, tot i que no va contestar les preguntes de la magistrada. El jove va assegurar que era realment diabètic i que pot demostrar-ho amb certificats dels seus metges del Marroc, malgrat que no va donar cap explicació sobre per què no duia la insulina.

13 persones en crida i cerca

Amb tot, la Policia Nacional ha aclarit aquest dimecres que són 13 els migrants que estan en crida i cerca. D'aquesta manera, segons han informat, amb els 12 detinguts que són a la presó, serien 25 les persones implicades en els successos d'aquest divendres que van obligar a tancar Son Sant Joan.

Un pla gestat a través de Facebook

La Policia Nacional, per part seva, ha informat aquest dimecres dels resultats de la seva investigació. En una nota de premsa, expliquen que els agents sospiten que els processats van establir un pla preconcebut perquè un d'ells fingís un coma diabètic perquè la resta aprofitàs per escapar. Aquesta idea es va gestar presumptament a través d'un grup de Facebook, segons han pogut saber gràcies a la connexió dels fets amb una publicació d'una associació a la xarxa social.

stats