Societat 18/03/2024

MÉS demana que el pla d'infraestructures educatives arribi fins a FP

El partit ecosobiranista considera que les futures obres s'han de fer amb criteris d'eficiència i sostenibilitat energètica

ARA Balears
2 min
Les obres de la nova escola de Campos.

PalmaMÉS per Mallorca demanar al Govern “fer un estudi empíric, rigorós i acurat de les necessitats d’infraestructures, adaptacions i reformes necessàries del sistema educatiu”. Així ho constata en una Proposició no de Llei (PNL) que es durà a la Comissió d’Educació i Universitats del Parlament, i que es sotmetrà a votació. Els ecosobiranistes també reclamen elaborar i aprovar un Pla d’Infraestructures educatives que contempli totes les etapes fins a FP i els factors que condicionen l’accés a una educació equitativa i de qualitat i elaborar i dur a terme la planificació de les infraestructures educatives públiques per garantir que els centres educatius es troben en les millors condicions i per donar resposta a les necessitats socials d’escolarització, a la diversificació de l’oferta formativa i a les demandes de les famílies amb una dotació de places escolars públiques suficients.

En la mateixa línia, MÉS demana revisar el pla cada dos anys i incloure les necessitats sobrevingudes i comptar amb tota la comunitat educativa per elaborar el pla i tenir present l’assessorament pedagògic alhora de configurar els nous centres educatius. Pel que fa a la climatització, MÉS reclama incloure al pla l’adaptació dels centres educatius existents al canvi climàtic. Un procés que ha d'anar més enllà de l’aïllament tèrmic i la climatització dels centres i tengui en compte el potencial dels patis i altres zones comunes. La PNL també demana garantir i vetllar perquè el disseny de les futures infraestructures compleixin amb els criteris de sostenibilitat en relació amb l’aprofitament de l’energia solar, l’eficiència energètica, l’estalvi d’aigua, la mobilitat sostenible i la gestió de residus.

Pla de climatització, en marxa

Cal recordar que  Conselleria d'Educació i Universitats ja ha donat el tret de sortida a la preparació del pla de climatització dels centres educatius, una de les reivindicacions històriques dels sindicats i també de les famílies. Per fer-ho possible, s'ha establert un mecanisme de col·laboració amb la Fundació Universitat-Empresa de la UIB (FUEIB).

Aquest organisme serà l'encarregat de fer una anàlisi exhaustiva dels centres per després establir propostes específiques de millora i un estudi econòmic. L'estudi s'ha dotat amb 83.112 euros i es farà a 20 centres (8 durant la primera fase) i a partir dels resultats es marcaran les intervencions necessàries tant pel que fa a l'envolupant tèrmica dels edificis com a les instal·lacions de climatització, l'adequació del sistema elèctric i la instal·lació de plaques fotovoltaiques. La col·laboració es farà a través d'un conveni d'un any, però els resultats preliminars inicials es coneixeran durant els pròxims tres mesos.

stats