Societat 07/03/2024

Educació destinarà 83.000 euros a estudiar l'estat climàtic de 20 centres

La Fundació Universitat-Empresa de la UIB serà l'encarregada d'analitzar les intervencions a fer i el seu cost. Durant els tres primers mesos, es coneixeran els resultats preliminars

3 min
El pati d'una escola de Barcelona en una imatge d'arxiu

PalmaLa Conselleria d'Educació i Universitats ja ha donat el tret de sortida a la preparació del pla de climatització dels centres educatius, una de les reivindicacions històriques dels sindicats i també de les famílies. Per fer-ho possible, s'ha establert un mecanisme de col·laboració amb la Fundació Universitat-Empresa de la UIB (FUEIB). Aquest organisme serà l'encarregat de fer una anàlisi exhaustiva dels centres per després establir propostes específiques de millora i un estudi econòmic. L'estudi s'ha dotat amb 83.112 euros i es farà a 20 centres (8 durant la primera fase) i a partir dels resultats es marcaran les intervencions necessàries tant pel que fa a l'envolupant tèrmica dels edificis com a les instal·lacions de climatització, l'adequació del sistema elèctric i la instal·lació de plaques fotovoltaiques. La col·laboració es farà a través d'un conveni d'un any, però els resultats preliminars inicials es coneixeran durant els pròxims tres mesos.

El conseller d'Educació, Antoni Vera, ha assegurat que millorar la climatització dels centres és un dels compromisos del Govern. "Les onades de calor cada vegada són més intenses i les altes temperatures dificulten el desenvolupament educatiu", ha dit. "La normativa diu que al lloc de treball s'ha d'estar entre 17 i 27 graus, però a molts centres no es compleix", ha afegit. A partir de l'estudi, s'intervindrà als diferents centres de les Illes, però es donarà prioritat a aquells on van els nins i nines més petits, és a dir, escoletes i CEIP. Malgrat que la intenció de la Conselleria és actuar a tots els centres com més aviat millor, Vera ha avisat que hi ha fons suficients, per l'impuls dels Next Generation de la UE, "però falten arquitectes, aparelladors i enginyers".

Finestres d'alumini dels anys 70

A la presentació de pla també hi han assistit el secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, Mateu Suñer; el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot; el director de la Fundació Universitat - Empresa de la UIB, Lluís Vegas, i la professora d'Enginyeria Industrial i de la Construcció de la UIB, Susanna Hormigos.

Precisament, Hormigos ha explicat que s'ha de tenir present que els usuaris últims dels edificis són les persones i cal garantir-ne el confort. "Els edificis, pel simple fet de tenir anys, tenen unes determinades prestacions o estan desfasats", ha exposat. "A partir d'aquí, hem d'analitzar l'estat de les infraestructures i proposar estratègies, com per exemple millorar l'evolupant tèrmica perquè no entrin la calor ni el fred dins les aules", ha dit. Els tècnics ja han visitat alguns centres i s'han pogut establir patrons comuns: fusteries metàl·liques dels anys 70, vidres simples o murs mallorquins que no compleixen la normativa de construccions. La modernització d'aquests sistemes per millorar-ne l'aïllament permetrà incrementar la sensació de confort dins els centres, així com reduir les factures de subministraments.

Els centres escollits

Durant els primers tres mesos de l'encàrrec s'analitzaran l'IES Antoni Maura de Palma, el CEE Son Ferriol de Palma, el CEIP Badies de Llucmajor, el CEIP Gabriel Comas i Ribas d'Esporles, el CIFP Borja Moll i Nou Llevant de Palma, l'IES Pasqual Calbó i Caldés de Maó, el CEIP Sa Blanca Dona d'Eivissa i l'IES Marc Ferrer de Sant Francesc de Formentera.

Durant la resta de mesos de durada de l'encàrrec, l'equip de FUEIB analitzarà eI Magdalena Humbert de Maó, el CEIP Anselm Turmeda de Palma, l'IES Can Peu Blanc de sa Pobla, el CEIP Establiments de Palma, el CEIP Son Ferriol de Palma, l'IES Puig de sa Font de Son Servera, el CEIP Son Oliva de Palma, el CEIP Molí d'en Xema de Manacor, el CEIP Mestre Duran d'Alaior, el CEIP Pere Casesnoves de Ciutadella, el CEIP Balansat d'Eivissa i el CEIP Can Coix de Sant Antoni de Portmany.

Els criteris d’elecció responen als informes de riscos laborals relacionats amb l’estrès tèrmic o bé que han informat d’altes o baixes temperatures a les aules o als espais exteriorsTambé s’han escollit centres que després de ser visitats pel conseller Antoni Vera s’ha considerat que havien de formar part de l’estudi.

stats