Societat 06/03/2024

Mateu Suñer, secretari de Desenvolupament Educatiu: "Fa 20 anys que faig feina en les infraestuctures"

L'oposició qüestiona que tingui el perfil adequat i li recorda que els anys 2013 i 2014, quan ell era gerent de l'Ibisec, es van invertir "0 euros" en aquesta matèria

3 min
Mateu Suñer, secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu.

PalmaEl secretari autonòmic de Desenvolupament Educatiu, Mateu Suñer, ha defensat la seva idoneïtat per ocupar el càrrec, creat arran de la remodelació de la Conselleria d'Educació el mes de gener, quan van cessar tres directors generals i es va crear aquesta secretaria autonòmica, que agrupa la Direcció General de Planificació i Gestió Educativa, Formació Professional i Ordenació Educatives i Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa. Suñer ha recordat que el conseller Vera "considera que som la persona idònia i jo em vaig veure preparat. Després de treballar a l'empresa privada, fa 20 anys que faig feina en les infraestructures educatives", ha dit. "Som el primer interessat a fer bé la meva feina. Qui té la voluntat té la força, i us puc assegurar que jo en tenc", ha afegit.

La decisió de crear aquest nou òrgan neix arran de la "detecció de demandes dels centres que eren molt semblants entre elles, i feien referència a infraestructures, però també a més personal de suport per a alumnes amb necessitats especials i més transport escolar. És per aquesta raó que el conseller decideix dotar aquests aspectes de més entitat, per millorar-ne la coordinació", ha exposat Suñer. L'oposició ha questionat que la seva formació sigui l'adequada per al càrrec, i ell ha reconegut que "ningú sap de tot, i jo no en som una excepció". "A la Conselleria hi ha un equip humà molt potent amb el qual podré comptar, i jo estic cent per cent compromès a millorar la gestió educativa", ha afegit. Perquè, com ell mateix ha admès, no té un perfil educatiu ni pedagògic, sinó de gestió.

Per la seva banda, la diputada socialista Amanda Fernández li ha recordat que, malgrat que el nou Govern s'hagi queixat en nombroses ocasions del mal estat de les infraestructures, "s'ha fet moltíssima feina els darrers vuit anys". "I vostè sap que els anys 2013 i 2014, quan ja era ocupava un càrrec a l'Ibisec, es varen destinar 0 euros a noves inversions", una acusació amb la qual ha coincidit la diputada MÉS per Mallorca Maria Ramon. "Fa mesos que sentim parlar de la mala gestió de l'anterior Conselleria, però s'ha de tenir al cap que el 2015 el Govern es va trobar un desert, com a conseqüència de la piconadora de la legislatura de Bauzá, amb la seva complicitat. Sempre es diu que destruir i desmuntar és més fàcil i construir du temps", li ha dit. Fernández, just abans, ha assenyalat que en el període 2016-2023 s'invertiren 135 milions i es feren 13 centres nous i 47 ampliacions.

Fernández ha defensat que les infraestructures són un tema cabdal, i per això ha demanat a Suñer quin temps dedica ara a la gestió de l'Institut Balear d'Infraestructures Educatives. "Si fins al gener hi havia molta feina i vostè tenia dedicació exclusiva a l'Ibisec, ara que ha assumit altres funcions, quin temps hi pot dedicar?, ha preguntat. Per la seva banda, tant el PP com Vox han defensat Suñer: "És perfectament idoni per al càrrec", ha dit Sergio Rodríguez, diputat de Vox. "Podem donar per conclosa aquesta compareixença, perquè ningú n'ha qüestionat la idoneïtat, que era el motiu pel qual se suposava que érem aquí", ha dit.

Suñer s'ha defensat de les acusacions de l'oposició de falta d'inversió a la legislatura de Bauzá. "Ens vàrem trobar en una situació molt dolenta. Es diu que no es va fer res, però no hi estic d'acord. Us puc assegurar que gestionar deutes sense doblers és molt pitjor que gestionar-los amb doblers. En aquell moment ens trobàvem amb drames personals d'arquitectes als quals s'havia encarregat un projecte per al qual no hi havia pressupost i que no cobraven. Per tot això, es varen adoptar fórmules imaginatives com cessions de crèdit i es varen fer intervencions per valor de 58 milions d'euros, entre les quals hi ha el CEIP Sa Bodega o l'IES Marratxí", ha explicat. "Aquell Govern a mi em va desgastar molt, però es va fer el que es va poder", ha afegit Suñer.

Transport, infraestructures i climatització

A partir d'aquí, Suñer ha desgranat quines seran les seves prioritats i les de la Conselleria. Entre elles, ha destacat enllestir i executar el Pla d'infraestructures i impulsar la coordinació entre les direccions generals que formen part de la secretaria, per aconseguir que temes que ara no són transversals ho siguin. Pel que fa a les intervencions, se n'establirà la prioritat segons l'estat previ en què estiguin.

També ha destacat la necessitat d'enllestir el pla de climatització, que és una de les demandes més importants dels centres i les famílies. Cada vegada els mesos de maig, juny, setembre i octubre són més càlids, i els centres no estan dotats dels sistemes ni dels aïllaments necessaris per garantir temperatures confortables dins les aules. Educació fa feina, per altra banda, per modificar el servei de transport escolar i fer-lo extensible als estudis postobligatoris.

stats