Societat 28/06/2021

El macrobrot s'escampa arreu: més de 800 positius en coronavirus i vuit comunitats afectades

El Govern balear ha obert expedient als organitzadors del Reggaeton Beach Festival de Palma i la ministra Reyes Maroto es mostra preocupada "per la imatge del país"

3 min
Una botellada a l'Arenal.

PalmaEl macrobrot originat a Mallorca per diferents viatges de fi de curs de joves d'arreu de l'estat espanyol ja ha arribat a 800 casos, tot i que la dimensió d'aquest brot massiu podria continuar augmentant. Segons les darreres informacions, la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa, Galícia i Catalunya han notificat casos nous de coronavirus lligats als brots vinculats a aquestes escapades a Mallorca. El Govern balear ha comunicat que ha obert expedient als organitzadors del concert Reggaeton Beach Festival de la plaça de Toros de Palma i investiga nou hotels pels brots associats als viatges de fi de curs.

En concret, la Comunitat de Madrid n'ha comptat ja 410 casos; Galícia els xifra en 70; el País Basc, en 172; el País Valencià, en 104; Catalunya, en 64; Múrcia, en 20; Castella-la Manxa, en 11 i Aragó, en 10. Són 861 casos constatats fins avui. Les comunitats, però, esperen trobar-ne més. Osakidetza, el Servei Basc de Salut, ha fet una crida perquè es faci un cribratge massiu als joves que puguin estar relacionats amb aquests casos, després de detectar els 126 esmentats.

A més, cal tenir en compte els 268 joves que es troben a Mallorca que podrien haver tingut un contacte directe o indirecte amb algun dels positius que s'han registrat els darrers dies a diferents comunitats autònomes. El Govern va impulsar un rastreig massiu per localitzar possibles casos relacionats amb el megabrot, que va tenir com a principals focus de contagi el Reggaeton Beach Festival i festes a la costa de l'Arenal de Llucmajor. L'Executiu ja ha començat a traslladar els menors que tenen el permís dels seus pares a l'hotel pont Palma Bellver, que està destinat a acollir els turistes que han pogut ser contactes directes de persones contagiades. Dels 175 joves traslladats a l'hotel covid-19, 33 han donat positiu.

A tot això, s'hi ha d'afegir que 476 joves andalusos estan en aquests moments en aïllament després de fer viatges de fi de curs a Mallorca. Aquest divendres varen començar a practicar-los les proves. Cal recordar que la Ponència d'Alertes del Ministeri de Sanitat va acordar aquest dijous passat que aquelles persones que estiguin fent o hagin fet viatges de fi de curs a Mallorca siguin considerades "contactes estrets", després dels contagis detectats en les darreres hores.

Brot de Menorca

A Catalunya, a més, hi ha hagut un "brot multitudinari” arran d’un viatge de final de curs a Menorca. Fins a 57 estudiants d’uns quants centres educatius de Barcelona varen contagiar-se de coronavirus entre el 12 i el 18 de juny, i hi ha identificades 262 persones com a contactes estrets.

La imatge del país

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va demanar aquest dissabte "prudència" als joves de l'estat espanyol en un acte que va tenir lloc a Logronyo. Sobre el macrobrot originat a Mallorca, la ministra va insistir que "s'ha d'investigar", cosa que ja fa el Govern balear i els governs de les altres comunitats autònomes implicades, segons ha dit. "No estam en condicions de celebrar res de manera multitudinària, el virus continua sent entre nosaltres", va advertir Maroto.

A més, es va mostrar preocupada per la imatge que s'ofereix d'Espanya, que ha costat "molt d'esforç" aconseguir: "Esper que la imatge del país, que és de destinació segura, no es vegi afectada per aquests fets, que són puntuals i denunciables. Aquestes actituds s'han de corregir", va apuntar la ministra, tot recordant que, "si hem arribat fins aquí, ha estat gràcies a la paciència del conjunt de la població".

Crítiques a Negueruela

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern, Iago Negueruela, va assenyalar fa uns dies la Policia Local com l'organisme que "haurà de donar respostes" per la seva actuació per les situacions que han facilitat els macrobrots. En declaracions a TVE, recollides per Europa Press, el conseller apuntava que "les competències en la matèria d'ordre públic corresponen a la Policia Local i són ells els que hauran de donar respostes de què han fet i què no han fet per permetre segons quines situacions".

Aquestes paraules han generat certes reaccions polítiques a les Illes Balears, que han provocat que Negueruela s'hagués de disculpar. Així, aquest dissabte va rectificar i va concretar que el que volia dir era que "cadascú està actuant en el marc de les seves competències".

stats