CANVI CLIMÀTIC
Societat 18/03/2016

L’hora del planeta és l’hora de tots

Les Illes Balears se sumen a la iniciativa d’aturar els llums de les 20.30 h a les 21.30 h

Cristina Román
4 min
L’hora del planeta és l’hora de tots

PalmaCada any el planeta, tot junt, respira durant una hora. Avui és el dia de l’hora del planeta i més de 7.000 ciutats de tot el món hi responen apagant els llums dels seus monuments més emblemàtics. Palma apagarà, de 20.30 h a 21.30 hores, la il·luminació de la Seu, del castell de Bellver, del palau de l’Almudaina, part de la via Asima i fins i tot l’edifici de la terminal de l’aeroport.

Amb el lema ‘Ara és el moment’, l’organització World Wildelife Fund vol conscienciar la població del poder que aquesta té per frenar o accelerar el canvi climàtic.

L’estalvi durant aquesta hora a les Illes Balears serà, segons el director general de Canvi Climàtic, Joan Groizard, “simbòlic” però “fonamental per a la conscienciació i per saber com depenem de l’energia a les 20.30 h del vespre”.

Des d’aquest coneixement, assegura Groizard, es podran plantejar noves maneres d’actuar en el dia a dia.

Des de les administracions autonòmiques i locals volen encoratjar els ciutadans que la iniciativa no quedi aquí i que en la seva rutina puguin dur un estil de vida d’allò més sostenible.

A continuació, els experts en canvi climàtic proposen un seguit de recomanacions per fer de les nostres llars uns habitatges sostenibles i respectuosos amb el medi ambitent.

Les tres ‘R’

Posar en marxa les tres R ajuda el planeta i també redueix les despeses dins una llar. Reduir és la ‘erra’ més important, ja que té l’efecte més directe en la reducció de danys al medi ambient. Consisteix a comprar manco (redueix l’ús de l’energia, aigua, matèria primera, químics i emissions pel transport, i contaminació per rebuig i desintegració) i utilitzar menys recursos (aigua, energia, benzina...).

Separar els residus és essencial en un habitatge ‘verd’. Si separam i destinam un espai exclusiu al vidre, paper, llaunes i ho dipositam dins els contenidors adequats, ajudarem a continuar amb el seu cicle d’ús i reutilització. La setmana passada es va saber que les Balears estan per damunt de la mitjana del que exigeix la Unió Europea en reciclatge de vidre, però l’objectiu de les empreses de recollida selectiva és que el 100% d’habitatges reciclin els seus materials i envasos.

Quant a reutilització, significa allargar la vida de cada producte i incloure dins la rutina imaginació per donar als béns una segona vida útil. També inclou emprar bosses de tela, els envasos de vidre per guardar i transportar aliments, i deixar de dependre del plàstic en el nostre dia a dia.

Control del consum

A l’hora de llegir la factura del llum, els experts recomanen no només mirar el preu i la despesa econòmica. Ells aconsellen que analitzem cada mes quants de quilowatts per hora empram i fer-ne un seguiment per si n’apujam o n’abaixam el consum. A més, en l’actualitat hi ha aparells que ens ajuden a controlar i identificar el consum que feim a casa. Són aparells, segons el director general, assequibles i que ens poden ajudar a identificar en cada moment què és el que consumeix i què no. “Molts ja sabem que el forn o la cuina consumeixen molt, però aquests estris ens ajuden a adonar-nos que hi ha molts més aparells que estant en stand-by, com els televisors i els ordinadors, també consumeixen energia”, explica Groizard, qui diu que “tot allò que no es mesura no es pot millorar”.

Comprar “amb el cap”

Si se’ns romp un electrodomèstic o en volem comprar un de nou, ens hauríem de fixar més en l’etiqueta energètica que en el preu. “El millor per a tots és que comprem aparells amb l’etiqueta verda i que estigui marcada entre els valors A i A+++”. A la llarga, aquests aparells, que no tenen per què ser més cars, gasten menys energia quan estan en marxa, i això també es nota en la factura energètica.

Ús d’energies renovables

A les nostres mans com a ciutadans hi ha l’impuls d’un model energètic renovable i eficient. I és que a casa també podem emprar energies 100% renovables. Cal saber que hi ha comercialitzadores, en forma de cooperativa o empreses més establertes, d’aquest tipus de consum més respectuós amb el medi ambient. Només ens n’hem d’informar i podem contractar un model renovable, igualment a preus assequibles.

Per altra banda, podem ser generadors d’energia instal·lant plaques solars. El Govern ha eliminat la taxa administrativa per a les instal·lacions d’autoconsum energètic per a llars i petits comerços. És una mesura que serveix per pal·liar els efectes negatius de l’anomenat ‘impost al sol’ que va engegar el govern estatal del PP, que obliga a pagar per la posada en servei d’instal·lacions de generació elèctrica renovable per a autocosum de fins a 10kW. Segons el perfil de consum de les famílies, aquesta inversió pot sortir a compte.

Una mobilitat sostenible

A les Illes Balears, el principal consumidor d’energia és el transport. Segons dades del Govern, es consumeix més energia amb els cotxes que amb l’electricitat. Groizard anima a reflexionar en cada moment si és necessari agafar el cotxe i no anar a peu o emprar transport públic.

La intenció del Govern és que, progressivament, quan se’n vagi renovant la flota de cotxes, es faci amb vehicles que funcionen amb energia neta. De la mateixa manera, anima que tots els ciutadans estudiem la possibilitat de comprar un vehicle elèctric, que no és gaire més car que comprar un cotxe normal i suposa que l’estalvi econòmic i energètic és considerablement menor.

Vestir d’acord amb el temps

Per acabar, una mesura per gastar menys energia durant tot l’any és vestir d’acord amb la temporada. El director general apunta que “el que no és normal és anar en màniga curta a casa durant l’hivern”, ni amb jerseis a l’estiu a causa d’un ús no moderat d’aires condicionats i calefaccions.

Totes aquestes són passes senzilles que cada un de nosaltres podem dur a terme per estalviar energia, minvar els efectes del canvi climàtic i ser més responsables amb el medi ambient. Els activistes i experts en canvi climàtic asseguren que “de res serveix apagar el llum durant una hora, el dia del planeta, si no ens serveix per ser conscients del poder que tenim per revertir-ho tot”.

stats