Societat 30/03/2022

L'artista Diana Raznovich, sobre la retirada de la vinyeta: "És un atemptat contra la llibertat d'expressió"

La dibuixant denuncia censura i nega que estigui acusant tota la institució judicial

2 min
Imatge de la inauguració de l'exposició.

PalmaDiana Raznovich (Buenos Aires, 1945), autora de la vinyeta sobre micromasclismes a la justícia que el Govern balear ha retirat de l'estació Intermodal de Palma, ha denunciat que aquesta acció és "un atemptat contra la llibertat d'expressió". En una entrevista amb l'ARA Balears, l'artista ha explicat que va fer el dibuix durant el judici a La Manada i la imatge del jutge es refereix al magistrat que en aquell moment no hi va veure violació, "sinó ambient de gresca i joia", conta. L'artista argentina establerta a Alacant recorda que "en aquell moment hi va haver una gran reacció ciutadana que va sortir a dir 'Sí, et crec'". I assenyala que en la seva obra "hi ha un jutge, un cas, no tot el cos de la justícia". "Jo no estic denunciant tota la institució judicial, sinó els micromasclismes que hi ha a totes les institucions", insisteix.

La il·lustració formava part de l'exposició Negar la violència masclista és bastant violent, en què la humorista gràfica denuncia amb un to satíric els micromasclismes que pateixen les dones en el seu dia a dia. La que ha generat la polèmica mostra un magistrat dient a una dona víctima de maltractament: "Com he de creure que el seu home la maltracta si vostè és viva!". "Hi ha més de trenta vinyetes que tracten tota mena de masclisme, des de la pornografia fins a l'explotació sexual o l'assetjament a la feina; hi ha un espectre enorme i molt variat perquè parl de com el masclisme impregna els diferents estaments de la societat, i també alguns estaments de la justícia", argumenta Raznovich, que assegura estar "sorpresa" perquè "tots s'hagin sentit al·ludits i ofesos per una vinyeta d'humor", i denuncia que "demanar retirar-la és exercir la censura".

Abans d'arribar a les Illes Balears, la mostra ha voltat dos anys per diferents municipis de l'Estat "amb ajuntaments de tots els colors" i ha tingut "molt d'èxit", apunta l'artista, que assegura estar molt disgustada amb aquest episodi i demana que es restauri l'obra. Al llarg de la seva trajectòria, "no m'havia trobat mai amb aquest nivell de virulència, amb què m'abaixin una vinyeta", diu. I tanca: "Jo soc artista i no soc una improvisada. Fa molts anys que investic en aquests temes".

"Petició informal" del TSJIB

L'Executiu illenc ha decidit treure la il·lustració aquest dimecres, aprofitant que havia de canviar d'ubicació l'obra i després d'haver rebut una "petició informal" del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) perquè la retiràs, segons han informat fonts de la Conselleria de Presidència, que han assegurat que "l'objectiu no era crear polèmica, sinó crear consciència i sensibilitzar" sobre les violències masclistes. Per la seva banda, l'Institut Balear de la Dona (IBDona) ha demanat disculpes en un comunicat a les xarxes socials "a aquelles persones que s'hagin pogut sentir ofeses". 

La notícia ha saltat a escala estatal i fins i tot n'ha opinat la ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha titllat "d'absolutament injust" el cartell i ha agraït la reacció del Govern balear. Per la seva banda, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha manifestat el "més ferm rebuig" a l'exposició de la vinyeta i ha criticat "l'aparent instrumentalització de les institucions per finançar" projectes "d'objectius contraris" als principis del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

stats