Societat 30/03/2022

El Govern retira una vinyeta sobre micromasclismes a la justícia de l'estació Intermodal de Palma a petició del TSJIB

Forma part d'una exposició de l'artista Diana Raznovich organitzada per l'IB-Dona per commemorar el 8 de març

ARA Balears
2 min
Imatge de la inauguració de l'exposició.

Palma"Com he de creure que el seu home la maltracta si vostè està viva!". Això ho deia el jutge a una dona víctima de maltractament masclista en una vinyeta d'humor satíric de l'artista Diana Raznovich, que formava part d'una exposició sobre micromasclismes instal·lada a la Intermodal de Palma. Avui, el Govern balear ha decidit retirar-la després de rebre una "petició informal" del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), segons han informat fonts de la Conselleria de Presidència a l'ARA Balears. Asseguren que lleven l'obra perquè "l'objectiu no era crear polèmica" sinó "crear consciència i sensibilitzar" sobre les violències masclistes.

Per la seva banda, l'Institut Balear de la Dona (IB-Dona) ha demanat disculpes en un comunicat a les xarxes socials "a aquelles persones que s'hagin pogut sentir ofeses". La notícia ha saltat a escala estatal i fins i tot n'ha opinat la ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha taxat "d'absolutament injust" el cartell on es veu un jutge dient aquesta frase, segons ha informat Europa Press. Als passadissos del Congrés, ha agraït la reacció del Govern balear.

A més, la ministra ha remarcat les crítiques i el rebuig per part de les associacions de jutges i magistrats, que l'han qualificat de "contraproduent" per incórrer en estereotips i tòpics "falsos, ridículs i injustos". Així mateix, ha assenyalat que la seva responsabilitat com a ministra és "defensar els poders de l'Estat i, en aquest cas, valorar la feina dels jutges".

Cal recordar que aquesta exposició forma part de les activitats organitzades per l'IBDona per commemorar el 8 de març i que tenia el suport del Ministeri d'Igualtat. Es tracta d'una mostra que Raznovich va crear fa dos anys, i que ha passat per diferents comunitats autònomes, però mai s'havia decidit retirar-ne cap de les vinyetes.

Rebuig del CGPJ

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha manifestat el "més ferm rebuig" a l'exposició de la vinyeta, el contingut de la qual consideren "fals i injust". En aquest sentit, defensen que "contradiu l'acreditat compromís de la carrera judicial en la lluita contra la violència masclista", segons han exposat en un comunicat.

D'altra banda, el CGPJ també ha criticat "l'aparent instrumentalització de les institucions per finançar" projectes "d'objectius contraris" als principis del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, "la defensa del qual garanteixen a diari els jutges i els tribunals". Per acabar, asseguren que aquests actes "minven la confiança de les víctimes de violència masclista en les administracions i, singularment, en la justícia, i n'augmenten la desprotecció".

Per la seva banda, el Col·legi d'Advocats de les Balears ha expressat "el respecte més absolut a la llibertat d'expressió i artística de l'autora", però ha opinat que el dibuix "s'allunya de la realitat que es viu als jutjats i suposa la banalització de l'esforç que el conjunt dels operadors jurídics fan en defensa i protecció de les dones". En aquesta línia, han lamentat que "convidi a pensar que les víctimes de violència masclista no rebran en l'àmbit judicial la protecció que necessiten i mereixen".

stats