Salut

L'Araceli, la primera dona vacunada contra la covid, fa cent anys

Va ser la protagonista de la campanya de la vacunació el 2020 i ha explicat que arriba als cent “molt animada i tranquil·la”

ARA
2 min
L'Araceli, de 96 anys, s'ha convertit aquest diumenge en la primera persona a l'Estat que ha rebut la vacuna de Pfizer contra el covid-19. Viu a la residència Los Olmos de Guadalajara

Araceli Hidalgo, la primera persona que es va vacunar contra el covid-19 el desembre del 2020, fa avui 100 anys, tot i que se sent "com si en tingués 20", assegura.

La residència de gent gran de Los Olmos, a Guadalajara, va ser on va rebre la primera dosi contra el covid ara fa més de tres anys, nerviosa per l'expectació mediàtica. També ha estat allà i davant els mitjans de comunicació que enguany ha celebrat l'aniversari amb els companys residents, els professionals que treballen al centre i amb els seus familiars i amics. "Estic molt bé, gràcies a Déu", ha afirmat.

Hidalgo diu que arriba als 100 anys “molt animada i tranquil·la”. “He fet gimnàstica avui i no paro”, ha explicat amb un somriure, ben arreglada i empolainada per a la celebració, on també hi havia la seva germana petita, la Lola, de 90 anys, l'única dels seus dotze germans que encara viu i que també resideix al centre.

L'Araceli, que va néixer a Guadix (Granada) i des del 2013 viu a la residència Los Olmos, ha recordat el moment en què li van posar la vacuna, del qual se sent molt orgullosa. Araceli es va senyar i va desitjar "que aquest virus se'n vagi" abans de convertir-se en la primera persona a l'Estat que rebia la vacuna Pfizer contra el coronavirus. A continuació la va rebre la Mónica, una auxiliar d'infermeria i la treballadora més jove de la residència, i, després, milions de ciutadans van seguir el seu exemple.

A la celebració del centenari, la delegada de Benestar Social de Guadalajara, Carmen Gil, ha destacat el caràcter entranyable de l'Araceli i que sigui “una figura en la lluita contra el covid” i que participi en tots els programes d'envelliment actiu. "L'Araceli ha estat la cara visible de la vacunació contra el covid i hem d'agrair-li que hagi suposat un raig de llum en aquesta Espanya que aleshores estava una mica fosca", ha celebrat. També l'ha afalagat la treballadora social i directora en funcions de la residència, Marta González, que ha dit que és "un exemple d'aquest centre i de com cal invertir en polítiques públiques per a l'envelliment actiu". Tots els professionals de Los Olmos es bolquen diàriament en aquesta cura, ha subratllat González, que ha apuntat: "Intentem que estiguin bé i que puguin fer les coses que ells han fet quan eren joves".

A la festa tampoc hi han faltat el pastís i les espelmes, que l'Araceli ha bufat entre els aplaudiments de companys, professionals del centre i familiars. També se li ha lliurat un regal i un ram de flors, acompanyats d'una carta del president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, que també ha publicat un comunicat a X.

La seva filla Carmen, que ha llegit la carta del president manxec, s'ha mostrat orgullosa de la seva mare, que "va sortir a animar la gent perquè es vacunés". L'Araceli va participar en l'homenatge d'estat a les víctimes del coronavirus que van presidir els reis el 2020, i el 2021 va rebre la Medalla d'Or de Castella-la Manxa.

stats