Barcelona
Societat 28/06/2023

Kanelo, la cria d'orangutan que ha mort al Zoo

Entitats animalistes vinculen la defunció amb les obres que han mantingut tancats aquests simis

3 min
Una femella d'oramgutan amb la seva cria recent nascuda al Zoo en una imatge de l'any passat

BarcelonaEl Kanelo és una cria d'orangutan que va néixer al Zoo de Barcelona el 15 de maig de l'any passat i que va morir diumenge en aquestes mateixes instal·lacions. Així ho ha denunciat la plataforma animalista Zoo XXI, que recela que aquesta mort pugui estar relacionada amb les obres que s'han fet els últims mesos a la instal·lació dels orangutans, que els han obligat a conviure amb el soroll i els han deixat sense possibilitat de sortir als patis exteriors durant setmanes. I el Zoo, al seu torn, ha confirmat la defunció però, tot i que està a l'espera dels resultats de les anàlisis, apunta com a possible causa de la mort un problema respiratori i remarca que en cries d'animals salvatges aquestes morts es poden produir de manera "sobtada".

L'alerta l'ha donat Zoo XXI, que acusa el Zoo d'haver ocultat la mort del Kanelo. Aquesta entitat ja va denunciar, al març, que la instal·lació dels orangutans, inaugurada el 2015 i finalista al premi FAD d'arquitectura, tornava a estar en obres per "errades estructurals" de la primera reforma, que ja havia suposat una inversió d'1,2 milions. I que aquesta segona reforma, amb un pressupost de més de 738.000 euros (IVA inclòs), obligava els animals a quedar-se sense sortir a l'exterior (durant més de sis mesos, segons Zoo XXI). "La cria, de poc més d’un any de vida, només coneixia el tancament, el soroll de les obres i l’exhibició al públic", denuncien ara. I asseguren que la calvície que es pot apreciar en exemplars del Zoo (i que han documentat en imatges) és un indicatiu que "alguna cosa va malament". Amb la mort del Kanelo, Barcelona té ara sis exemplars d'orangutan en captivitat.

Fonts del Zoo neguen la major, defensen que tots els orangutans estan en "perfecte estat de salut" i asseguren que, durant les obres, s'ha garantit "en tot moment" el benestar dels animals, que han pogut fer servir els patis interiors. Ara ja ha reobert el pati exterior que utilitzen les femelles i les cries, tot i que la instal·lació encara no està operativa al 100% i falta, de fet, reobrir el segon pati. Pel que fa a les crítiques pel pelatge dels orangutans, defensen que les cries no el completen fins als cinc o set anys i que, per tant, la calvície no és atribuïble a dèficits de salut.

Benestar o visites

La coordinadora científica de Zoo XXI, Rosi Carro, assegura que posaran el cas de la cria morta en coneixement de les autoritats per garantir que s'aclareixin les causes de la defunció. Considera "intolerable la impunitat amb què actua el Zoo" i critica, també, el "desistiment de funcions per part de l’Ajuntament". Remarca, igualment, que tot i que la nova ordenança municipal per regular el Zoo diu que el que ha de prioritzar sempre en les instal·lacions és el benestar dels animals, el lloc reformat per als orangutans continua posant per davant l'exposició dels animals, amb nous espais com una marquesina vegetal per protegir el públic del sol. Per això, exigeixen al Zoo que "compleixi amb l'ordenança" i posi per sobre els interessos dels animals. Demanen com a mesures urgents que no es faci la nova marquesina i que els dormitoris dels orangutans no siguin visibles des de l'exterior. I, com a canvi més ambiciós, que el Zoo deixi d'exhibir grans simis i que enviï els exemplars que té en captivitat a espais més ben preparats.

El Zoo està ara a l’espera de rebre les anàlisis fetes en coordinació amb les autoritats sanitàries i la Facultat de Veterinària de la UAB per determinar la causa exacta de mort del Kanelo. Segons la direcció del Zoo, no s'havia detectat abans cap "anomalia" en el comportament de l'animal. 

stats