Societat 03/12/2019

Els nous jutjats d'Eivissa obren després d'11 mesos de col·lapse

La inauguració arriba amb queixes de forenses i de treballadors del jutjat de Violència contra la Dona

Imma Saranova
3 min
Els nous jutjats d'Eivissa han obert les seves portes aquest dimarts.

EivissaAquest dimarts s'han posat en marxa les instal·lacions dels nous jutjats d'Eivissa, entre queixes per part del funcionariat, i amb la vista posada a desembossar tot el treball paralitzat des de l'incendi que el gener va calcinar el vell edifici judicial. Dilluns, la secretària coordinadora del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) per a Menorca i les Pitiüses, Josefa Juan, celebrava la feina feta amb el jutge degà d'Eivissa, Juan Carlos Torres, i anunciava el trasllat a l’edifici nou d’uns 90 treballadors, així com la intenció que després de Nadal es faci un segon trasllat dels jutjats socials i de la Fiscalia.

El trasllat material als nous jutjats d'Eivissa va concloure aquest dilluns després que durant el cap de setmana s’hi duguessin els documents corresponents als jutjats d'Instrucció, Penal, de Violència contra la Dona, el Deganat i l'Oficina de Víctimes, així com la Clínica Forense. Malgrat això, l'obertura del nou edifici ha quedat entelada precisament per les queixes dels forenses, que aquest dilluns varen criticar la ubicació de l'Institut de Medicina Legal i Forense, als soterranis del nou edifici.

Una desena de treballadors de l'Institut i del servei d'atenció psicològica a les víctimes varen protestar aquest dilluns davant l'entrada de la nova seu judicial per reclamar un canvi d'ubicació de les noves instal·lacions a causa de deficiències com la falta de llum natural o l'escassa ventilació. El sindicat de justícia CSI-CSIF ja havia sol·licitat amb anterioritat que l'Institut de Medicina Legal es traslladàs als pisos superiors d'aquest nou edifici, situat a la plaça de la Graduada de Vila.

Però aquestes no han estat les úniques crítiques, ja que els treballadors del jutjat de Violència contra la Dona també han denunciat que es veuran obligats a compartir espai amb el jutjat Social. Sabino Aramburu, portaveu del CSIF Justícia a les Pitiüses, assegura que malgrat que disposar d'un nou edifici és un luxe, la nova seu judicial no té la funcionalitat esperada, perquè la distribució estava pensada per a la nova Oficina Judicial, que encara no ha entrat en funcionament a Eivissa –a Palma hauria d'haver-ho fet el 2010 i encara no s'ha posat en marxa, tampoc.

“Donam per fet que la Gerència Territorial ha fet tot el possible per adequar les dependències al millor ús tenint en compte que el projecte venia des de Madrid”, assegura Aramburu, que confirma que el Ministeri de Justícia va informar que quan les unitats dels jutjats ja estiguin acabades, una delegació del Ministeri vindria a Eivissa per valorar la seguretat de cada lloc de treball.

També aquest dimarts hi ha hagut reaccions positives davant la tan esperada obertura dels jutjats, com per exemple de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Balears, des d'on s'ha valorat positivament la posada en marxa del nou edifici judicial d'Eivissa, encara que han matisat que aquest és només “un pas important, encara que no definitiu, en el final de la provisionalitat viscuda durant quasi un any en bona part dels jutjats d'Eivissa i de les condicions deficients en les quals s'ha vist obligada a desenvolupar-se l'activitat judicial a causa de l'incendi de l'edifici de l'avinguda d'Isidor Macabich.”

En el mateix sentit s'ha expressat Sabino Aramburu, del CSIF, qui ha assegurat que, malgrat que cal celebrar la posada en marxa de les noves instal·lacions, és necessari prendre mesures després d'11 mesos de paralització de l'activitat judicial a l’illa a causa de l'incendi provocat que va calcinar l'antic edifici judicial. Ara, malgrat que encara s’ha de completar la instal·lació informàtica d'algunes sales multifunció, des del TSJIB es confia que l'activitat d'aquests òrgans es recuperi gradualment amb les primeres actuacions processals. El president del TSJIB, Antoni Terrasa, té previst visitar les noves instal·lacions dilluns vinent.

Pel que fa als punts forts de l'edifici, el Col·legi d'Advocats també ha agraït que s'hagi previst, a petició seva, la disponibilitat d'un espai ampli per als professionals de l'advocacia, així com una sala per a l'atenció als usuaris del servei d'orientació jurídica.

stats