INFRAESTRUCTURES
Societat 23/03/2019

Els jutjats d’Eivissa, a punt del col·lapse

Jutges, sindicats i advocats demanen solucions urgents després del trasllat al CETIS

Inma Saranova
4 min
Els jutjats d’Eivissa varen haver de ser traslladats a les instal·lacions de l’edifici CETIS després que es cremassin les dependències dels jutjats el passat 21 de gener.

EivissaEl trasllat de la plantilla dels jutjats d’Eivissa a les instal·lacions de l’edifici CETIS i a dependències del Consell d’Eivissa continua donant problemes. Així ho denunciava aquesta setmana el sindicat CSI-CSIF, que va qualificar de “gravíssima” la situació que s’està vivint.

Mentre continuen les investigacions sobre l’incendi que calcinà els antics jutjats -sense que des de l’Administració de l’Estat hagin aclarit encara si el foc fou provocat-, la Central Sindical Independent i de Funcionaris CSIF ha criticat durament les condicions en les quals es desenvolupa la labor judicial a les dependències judicials de l’edifici CETIS en relació amb l’àmbit penal.

Malgrat que des del sindicat agraeixen tant a l’Ajuntament d’Eivissa com al Consell la cessió de dependències per poder exercir les seves funcions, des del CSIF asseguren que aquests espais no són apropiats ni suficients. El seu portaveu a les Pitiüses, Sabino Aramburu, explica que la torre 1 de l’edifici CETIS -on se situen els Jutjats d’Instrucció, el Jutjat de Violència sobre la Dona (JVSM), el Jutjat de Guàrdia i la Subdirecció de l’Institut de Medicina Legal- manca de les condicions adequades per poder realitzar correctament les seves funcions. Aramburu apunta que la plantilla treballa en un espai de 10 m2, una petita habitació sense ventilació en la qual només poden treballar dues de les set persones adscrites a aquest departament.

A la planta on se situa el Jutjat de Violència sobre la dona -a les dependències de la qual hi ha un indret habilitat a manera de sala d’espera d’uns 30 m2-, la falta d’espai es feia patent dimarts a mitjan matí, quan hi havia al voltant de 20 persones esperant. Aquesta situació previsiblement s’agreujarà a mesura que s’acosti la temporada estival perquè, com assenyala Aramburu, el nombre de persones usuàries augmentarà, com passa cada any.

Una empleada dels jutjats que prefereix no donar el seu nom assegura que als treballadors “un dia se’ns diu una cosa, i un altre, una de diferent, i no tenim ni idea de quan es normalitzarà tot”. A més, adverteix que, dos mesos després de l’incendi, encara no s’està fent tasca de tramitació, a excepció de la urgent, i que els funcionaris desconeixen si els expedients que es poden salvar seran netejats per alguna empresa per anar avançant l’acumulació de treball que previsiblement es generarà quan s’hagin d’actualitzar aquests expedients.

Tal com denuncia el CSIF i els mateixos treballadors, a més, per incomunicar tant les víctimes com els investigats, el personal “s’hi veu amb feines”, perquè hi ha un únic ascensor a compartir amb la Policia Local, els jutjats d’instrucció i el jutjat de guàrdia. Això suposa que víctimes i agressors podrien creuar-se pel camí. Cal assenyalar que a la quarta planta d’aquesta mateixa torre s’ubiquen els jutjats d’instrucció, de guàrdia i el departament forense, també amb espai molt reduït, en el qual 12 funcionaris han de treballar en instrucció juntament amb aquelles persones que acudeixen a realitzar tràmits en unes instal·lacions sense aire condicionat.

“El personal comença a tenir cops de calor i, si tenim en compte que l’estiu és molt a prop, és probable que comencem a registrar problemes respiratoris, ansietat i lipotímies tant entre els treballadors com entre els usuaris”, assenyala Sabino Aramburu referent a la situació d’aquesta planta. Un altre dels treballadors es queixa que el corredor entre la sala i l’ascensor s’ha convertit en una sala d’espera improvisada. Aquest mateix funcionari assenyala també que tan sols es disposa d’un bany comú per a treballadors i usuaris, el qual “no deixa d’embossar-se i queda sense aigua cada dos per tres”.

Deficiències del sistema informàtic

A aquests inconvenients s’hi sumen les deficiències que ja arrossegava el sistema informàtic als jutjats vells, amb l’aplicació Minerva que no acaba d’estar operativa al 100%, fet que alenteix els tràmits, i amb una aplicació de signatures que ha fallat durant tota la setmana. A més, segons el CSIF, la situació es convertirà en “insostenible” si no es prenen mesures de caràcter urgent, motiu pel qual aquesta organització sindical no descarta realitzar actes de protesta.

També la delegació eivissenca de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB) se sumà a les crítiques i dimecres, mitjançant Eva María Cardona, membre de la junta de govern de l’ICAIB, exigí “condicions dignes” als set jutjats que han hagut de ser reubicats després de l’incendi, però molt especialment a les ubicacions provisionals del Jutjat de Violència sobre la Dona.

Davant aquestes denúncies, el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), Antonio J. Terrasa, va acordar dimecres obrir amb caràcter urgent diligències informatives sobre la situació concreta del Jutjat de Violència sobre la Dona d’Eivissa. Segons el TSJIB, d’aquestes diligències es retran comptes en la pròxima sessió de la Sala de Govern.

Per part seva, el director insular de l’Estat a les Pitiüses, Ramón Roca, va anunciar dijous que des del mateix TSJIB han assegurat que s’està habilitant un nou espai de lloguer amb una superfície de 300 metres quadrats per esmenar aquesta situació, encara que de moment es desconeix si es farà una reestructuració de tots els espais o si simplement es traslladaran els serveis. La intenció és que en una setmana, a principis del mes d’abril, el lloc ja estigui condicionat i que a mitjan aquest mateix mes ja estigui operatiu el nou edifici dels jutjats.

stats