Societat 18/02/2021

El jovent de les Illes ha de destinar la meitat del sou per llogar un pis compartit

El Consell de la Joventut de Balears actualitza les dades de l'Observatori d'Emancipació per primera vegada en nou anys

1 min
Un 42,1% de la població jove de les Illes estava en atur o afectada per un ERO durant el primer semestre del 2020.

PalmaEl Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB) ha presentat aquest dijous les darreres dades de l'Observatori d'Emancipació, que no s'actualitzaven des de feia nou anys. Segons les noves xifres –que fan referència al primer semestre del 2020–, "una persona jove que treballa ha de destinar el 45,1% del seu sou net a llogar un pis compartit". Així ho ha explicat el vicepresident del CJIB, Pau Roig.

Una altra de les dades més alarmants recollides per l'Observatori a l'informe presentat aquest dijous dematí és que "el 2020 es va registrar la destrucció més gran d'ocupació entre la població jove de les Balears: només un 33,4% estava treballant". A banda d'això, alerten que "les Balears són la segona comunitat autònoma on més persones joves ocupades es varen veure afectades per Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) o atur parcial, un 42,1%".

"A aquest escenari laboral s'hi va unir un mercat immobiliari molt excloent, de manera que no es feia possible l'accés a l'habitatge en solitari ni amb els ingressos d'una llar jove sense sobrepassar el llindar de màxim endeutament (el 30% de la renda disponible)", lamenta el CJIB. El pagament teòric del lloguer suposaria el 117,1% del salari individual i la quota hipotecària, el 88,9%.

La situació de l'habitatge es veu agreujat per la laboral: "només un terç de les persones joves estan ocupades", ha lamentat Pau Roig. "El model econòmic basat en el turisme ha apostat cap a un únic sector. La realitat és que hi ha un 49,5% d'atur juvenil", ha afegit.

stats