Societat 03/12/2021

Salut confirma el segon cas de la variant òmicron a les Illes Balears

Es tracta d'un home de 31 anys procedent de Sud-àfrica

ARA Balears
2 min
Laboratori de l'Hospital Germans Trias i Pujol

PalmaLa Conselleria de Salut ha confirmat aquest divendres que s'ha detectat el segon cas de la variant òmicron de coronavirus a les Illes Balears. Segons han explicat fonts del Departament de Salut, l'home no té símptomes i es troba en bon estat de salut, però com que no té residència a les Illes Balears, Salut l'ha traslladat a l'hotel pont perquè pugui fer l'aïllament correctament.

Salut ha explicat que es tracta d'un home de 31 anys, de nacionalitat sud-africana, que va aterrar a l'aeroport de Son Sant Joan aquest dijous després de fer dues escales, a Etiòpia i a Alemanya. L'home va donar positiu en el test d'antígens que es va fer quan ha arribat a l'aeroport de Palma, on –seguint el protocol de Sanitat Exterior– el van aïllar immediatament. Igual que el cas detectat dimecres, el passatger es va fer un test d'antígens a Frankfurt i havia donat negatiu. Per això, ha pogut continuar fins a Mallorca, on ha donat positiu en un segon test d'antígens.

Cal recordar que aquest dimecres es detectà el primer cas de la variant òmicron de covid-19 a les Balears. Salut informà que es tracta d'una dona resident a Mallorca que va viatjar a Sud-àfrica amb la seva parella i el cas va ser identificat quan va arribar a l'aeroport de Son Sant Joan. Segons va explicar la Conselleria, els viatgers van estar aïllats des que van arribar i, per tant, no han circulat per l'illa. La situació del cas positiu detectat ahir és exactament la mateixa que la del cas sospitós d'aquest dijous; la dona també arribà fent escala a Frankfurt, on va donar negatiu, i no fou fins a l'arribada a Palma quan es confirmà el cas.

Al conjunt d'Espanya, ja s'han confirmat sis casos d'aquesta mutació, considerada d'alta preocupació (VOC). Els primers dos contagis es varen detectar a Madrid, que aquest dijous n'ha identificat un tercer sense vincles amb cap viatge. A més, Catalunya ha confirmat avui que els dos casos sospitosos són de l'òmicron.

Quarantena obligatòria

Els contactes de contagiats per òmicron hauran de fer quarantena obligatòria tot i estar vacunats, tal com marca el protocol del Ministeri de Sanitat en el cas de variants de preocupació. Ara com ara, amb la variant delta els contactes amb pauta completa no han de fer quarantena, però sí que es fan una prova i, en cas de ser positiva, s'han d'aïllar.

Cal recordar que, a partir de dilluns, tots els viatgers que arriben a Espanya procedents de Sud-àfrica, Botswana, Eswatini, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Zimbabwe han de fer quarantena obligatòria durant deu dies, amb l'opció de reduir-la a set dies amb una prova negativa. La norma estarà vigent durant almenys dues setmanes. A més, a les portes de Nadal i amb la variant òmicron circulant pel continent, Brussel·les ha obert la porta a recuperar les PCR per viatjar dins la Unió Europea.

stats