Societat 01/12/2021

Detecten el primer cas de la variant òmicron a les Illes Balears

Es tracta d'una persona resident a Mallorca que ha viatjat a Sud-àfrica

ARA Balears
2 min
Mostres de PCR que s'analitzen al laboratori de Son Espases.

Primer cas de la variant òmicron de covid-19 a les Balears. Aquest dimecres el Servei de Microbiologia de Son Espases ha detectat un positiu per covid-19 que correspon a aquesta variant. Segons ha informat a través d'un comunicat, es tracta d'una dona resident a Mallorca que va viatjar a Sud-àfrica amb la seva parella i ha arribat a l'illa aquest dimecres dematí. Segons ha explicat Salut, els viatgers han estat aïllats des que han arribat i, per tant, no han circulat per l'illa.

Els passatgers es varen fer un test d'antígens ahir a Frankfurt –on varen fer l'escala abans d'arribar a Palma– i varen donar negatiu. Per això, varen poder continuar fins a l'aeroport de Son Sant Joan. En arribar, i seguint el protocol activat pel Ministeri de Sanitat, se'ls ha sotmès a una segona prova d'antígens i la dona ha donat positiu. Seguidament, se'ls ha fet una PCR per confirmar els resultats dels tests ràpids i des d'aquell moment estan en quarantena. Salut ha dit que tant la dona que ha donat positiu com la seva parella han quedat confinats i faran la quarantena corresponent.

La Conselleria de Salut i Consum ha enviat un missatge de tranquil·litat a tota la ciutadania, ja que els efectes d’aquesta variant estan en estudi, com també la seva transmissibilitat i resposta a les vacunes administrades fins ara contra el covid-19.

Els primers casos d'aquesta mutació -considerada d'alta preocupació, VOC- es varen detectar a Madrid. La Conselleria de Sanitat de la comunitat autònoma va comunicar ahir el segon cas, que se suma al primer que es va detectar aquest dilluns a la capital espanyola. A més, Catalunya també estudia dos casos sospitosos més d'aquesta variant que ha fet saltar totes les alarmes dels països europeus, ja que, tot i que n'hi ha poca evidència, es tem que sigui més transmissible i pugui causar infeccions més severes, també entre persones vacunades.

Quarantena obligatòria

Els contactes de contagiats per òmicron hauran de fer quarantena obligatòria tot i estar vacunats, tal com marca el protocol del Ministeri de Sanitat en el cas de variants de preocupació. Ara com ara, amb la variant delta els contactes amb pauta completa no han de fer quarantena, però sí que es fan una prova i, en cas de ser positiva, s'han d'aïllar.

Cal recordar que, a partir dels dilluns, tots els viatgers que arriben a Espanya procedents de Sud-àfrica, Botswana, Eswatini, Lesotho, Moçambic, Namíbia i Zimbabwe han de fer quarantena obligatòria durant deu dies, amb l'opció a reduir-la a set dies amb una prova negativa. La norma estarà vigent durant almenys dues setmanes. A més, a les portes de Nadal i amb la variant òmicron circulant pel continent, Brussel·les ha obert la porta a recuperar les PCR per viatjar dins la Unió Europea.

stats