Madrid detecta el primer cas de la variant òmicron a Espanya

L'Hospital Gregorio Marañón ha detectat el primer positiu en un home de 51 anys, que procedia de Sud-àfrica

3 min
Entrada a l'hospital Gregorio Marañón de Madrid, aquest diumenge

MADRIDLa variant òmicron ja ha arribat a Espanya: el servei de microbiologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid ha detectat el primer positiu en un home de 51 anys, que procedia de Sud-àfrica però havia fet escala a Àmsterdam i que "es troba bé", amb símptomes lleus. A més, Catalunya també ha anunciat que estudia dos casos sospitosos més que podrien correspondre a aquesta mutació. El conseller de Salut català, Josep Maria Argimon, s'ha limitat a dir que s'han identificat dos positius amb tests d'antígens ràpid a l'aeroport del Prat i que es tracta de dos passatgers que també havien estat al país africà i que venien en un vol procedent d'Alemanya. Les mostres d'aquestes dues persones s'estan analitzant al servei de microbiologia de l'Hospital de Bellvitge amb l'objectiu de confirmar si presenten la mutació que correspon a la variant òmicron.

L'únic punt en comú que tenen els tres casos (el confirmat a Madrid i els sospitosos a Catalunya) és que les tres persones procedien del país africà, cosa que es considera un antecedent epidemiològic, i que havien fet escala en altres estats europeus. El positiu madrileny també va ser detectat mitjançant un cribratge d'antígens a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, segons ha explicat en un comunicat el govern regional de Madrid on explica que a hores d'ara la Direcció General de Salut pública manté la vigilància dels contactes estrets de la persona infectada, així com del vol que va arribar diumenge a Madrid procedent de la capital holandesa. Segons el servei de microbiologia clínica i malalties infeccioses de l'hospital, el cas s'ha confirmat aquest mateix dilluns per mitjà de seqüenciació. "Hem aconseguit posar a punt un procediment ultraràpid que ens permet tenir el resultat el mateix dia", han explicat des del centre hospitalari.

Els últims dies el degoteig de països europeus que han confirmat la detecció de casos de la nova variant ha sigut una constant. Per això, la Unió Europea, com a nou epicentre de la pandèmia, ha reaccionat amb especial celeritat i coordinació davant la por a l'impacte que pugui tenir la nova soca del virus, detectada principalment a set països del sud del continent africà i que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va qualificar divendres de "preocupant". 

En aquest sentit, molts països, inclosa Espanya, han suspès els vols a la regió. En concret, els procedents de Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue. A més, aquest dilluns el ministeri de Sanitat ha confirmat que durant catorze dies totes les persones que arribin procedents d'algun d'aquests països hauran de fer una quarantena obligatòria de 10 dies, amb la possibilitat de reduir-la a 7 en cas de tenir una PCR negativa.

A més, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dilluns que estan preparant la repatriació dels espanyols atrapats a l'Àfrica per aquesta nova soca. Des de Brussel·les, Albares ha dit que l'executiu central calcula que hi ha uns 200 ciutadans de l'Estat atrapats als països afectats, dels quals uns 150 es troben a Sud-àfrica. Als que es troben en aquest país, el ministre ha explicat que se'ls reubicarà en vols comercials. Mentre que per a la resta preparen un vol des de Moçambic per repatriar-los.

De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que el risc global que suposa la nova variant de covid-19, anomenada òmicron, és "molt alt". Així ho ha detallat l'organisme en un informe tècnic publicat aquest dilluns en què alerta que hi pot haver "noves onades de covid-19 amb greus conseqüències, en funció de molts factors, com el lloc on aquestes onades tinguin lloc". 

stats