Alemanya preveu fer obligatòria la vacuna contra el covid a partir de febrer

Les restriccions contra els no vacunats s'amplien a tot el país

3 min
La cancellera alemanya sortint, Angela Merkel

BarcelonaAlemanya ha decidit estrènyer encara més el setge a les persones que no s'han vacunat contra el covid. La cancellera sortint, Angela Merkel, ha anunciat aquest dijous que les restriccions per limitar la vida pública als no vacunats s'ampliaran a escala nacional, mentre que ara s'aplicaven només en algunes regions. A més, el país avança cap a la imposició de la vacunació obligatòria. El Bundestag (la cambra baixa del Parlament) ho debatrà les pròximes setmanes, amb la intenció que la llei que ho permeti entri en vigor al febrer, en un intent d'augmentar la taxa d'immunització, estancada al voltant del 68% de la població general amb la pauta completa.

Merkel ha detallat les noves mesures per fer front a la quarta onada del covid en una roda de premsa acompanyada del seu successor, el socialdemòcrata Olaf Scholz, que prendrà possessió del càrrec la setmana que ve i que, per tant, liderarà el govern que haurà de gestionar-les. Els dos s'han reunit amb els presidents dels estats federats, que tenen llibertat d'imposar restriccions encara més estrictes que les acordades a escala nacional.

Pel que fa a la vacunació, abans d'imposar-la a la població general caldrà esperar també a la resolució d'una comissió d'ètica implicada en el procés. Scholz, que a partir de dimecres que ve encapçalarà el nou govern tripartit amb verds i liberals, s'ha mostrat convençut que el Parlament arribarà a la conclusió que és convenient fer la vacuna obligatòria. Ha fet una crida als alemanys a vacunar-se, fent èmfasi en les conseqüències de no fer-ho, i ha afirmat que té "l'objectiu ambiciós" d'administrar 30 milions de vacunes fins a finals d'aquest any.

Merkel ha afegit que també es reduirà a nou mesos la validesa del passaport covid després de rebre la segona dosi, de manera que caldrà posar-se una injecció de reforç un cop passat aquest temps per poder accedir a la majoria d'espais públics. I és que entre les mesures pactades aquest dijous s'inclouen restriccions severes als ciutadans no immunitzats amb la intenció que redueixin al mínim el contacte amb persones fora del seu nucli de convivència.

Com a norma general, al sector de l'oci i la cultura s'imposarà la denominada regla del 2G (per geimpft o genesen, que vol dir vacunat o recuperat), negant l'accés, doncs, a qui no estigui immunitzat. A més, es podrà demanar, addicionalment, un test negatiu. Als comerços, excepte als de primera necessitat, també regirà la norma del 2G.

Els líders federals i regionals també han acordat que els locals d'oci nocturn hauran de tancar quan el país assoleixi una incidència setmanal acumulada de 350 nous casos per cada 100.000 habitants. A partir d'aquest valor també es reduirà l'aforament de trobades privades d'immunitzats a les 50 persones en interiors i a les 200 en exteriors. Als no immunitzats se'ls insta a tenir contacte només amb les persones amb les quals viuen i dues més d'una altra bombolla de convivència (sense comptar els menors de fins a 14 anys). A més, a les escoles tornarà a ser obligatori utilitzar la mascareta.

Primers indicis de baixada

"La situació és molt greu", ha avisat Merkel, que ha admès que el nombre d'infeccions s'ha estabilitzat els últims dies però ha remarcat que segueix "a un nivell massa alt". La incidència ha baixat aquest dijous per tercer dia consecutiu, després de registrar rècords successius durant el mes de novembre, i s'ha situat a 439 nous contagis per cada 100.000 habitants, mentre que fa un mes era de 154, segons les últimes dades de l'Institut Robert Koch, que monitoritza l'evolució de la pandèmia a Alemanya.

Aquest dijous s'han notificat 73.209 noves infeccions en 24 hores (un 3,5% menys que fa una setmana) i 388 morts (un 10,5% més). Les autoritats sanitàries temen que la quarta onada col·lapsi les unitats de cures intensives, com ja està passant als hospitals de les regions més afectades, que s'estan veient obligades a traslladar pacients a altres estats federats. L'Associació de Cures Intensives i Medicina d'Emergència va avisar aquest dimecres que Alemanya probablement arribarà al pic d'infeccions a mitjans de desembre i que això suposa que les pitjors xifres pel que fa a hospitalitzacions arribaran pels volts de Nadal, quan podrien haver-hi 6.000 llits d'UCI ocupats, davant dels 4.600 actuals, cosa que representaria superar el màxim del gener passat.

stats