Els contactes de contagiats per òmicron faran quarantena obligatòria tot i estar vacunats

Son Espases ha detectat el primer cas de la variant a les Balears

3 min
Uns dels primers passatgers de la Península que han passat el control sanitari a l'Aeroport de Palma. / ISMAEL VELÁZQUEZ

Santa Coloma de GramenetEls contactes de contagiats per òmicron faran quarantena obligatòria tot i estar vacunats. Així ho estableix el protocol del Ministeri de Sanitat en el cas de variants de preocupació (VOC). Ara com ara, amb la variant delta els contactes amb pauta completa no han de fer quarantena -perquè no és considera VOC-, però sí que es fan una prova i, en cas de ser positiva, s'han d'aïllar. Segons el ministeri de Sanitat, la confirmació del tipus de mutació no sol estar disponible en el moment del diagnòstic i cal aplicar el principi de prevenció si hi ha sospita a la mateixa PCR o si la persona forma part d'un brot.

El Servei de Microbiologia de Son Espases ha detectat un positiu per covid-19 que correspon a aquesta variant. Segons ha informat a través d'un comunicat, es tracta d'una dona resident a Mallorca que va viatjar a Sud-àfrica amb la seva parella i ha arribat a l'illa aquest dimecres dematí. Segons ha explicat Salut, els viatgers han estat aïllats des que han arribat i, per tant, no han circulat per l'illa.

El que més preocupa les autoritats sanitàries no és tant si provoca infeccions més severes –més casos greus i hospitalitzacions–, sinó si facilita la infecció i té més habilitat per esquivar la protecció que confereixen les vacunes. "El que cal fer és minimitzar el risc evitant grans transmissions de persona a persona i vigilant contínuament les variants que circulen", ha explicat el cap del servei de microbiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola. "Assumim que té més capacitat de transmissió i que podria escapar-se de la vacuna, tot i que no està demostrat de forma fefaent, però la virulència no és un aspecte directament relacionat amb l’espícula, el mecanisme que permet que el virus infecti la cèl·lula", ha afegit.

Pumarola ha detallat que l'òmicron acumula més de 30 mutacions a l'espícula (és a dir, a la part del virus que li permet accedir fins a la cèl·lula) i que són precisament aquests canvis els que han fet que s'hagi convertit en una variant d'interès i que tots els esforços es concentrin ara en conèixer més sobre el seu comportament i en intentar identificar els positius que causa. Pumarola ha posat l'exemple de la clau i el pany per explicar per què és important monitoritzar aquestes mutacions: l'espícula és la clau que té el virus per obrir la porta de la cèl·lula i infectar-la. Si se li posa difícil amb vacunes, aquest virus mutarà per perfeccionar la clau per entrar a la cèl·lula, adherir-s'hi i infectar-la de manera més eficaç.

"Quan ens vacunem, generem anticossos específics contra l’espícula. Si l'espícula muta, que és el que ha fet l'òmicron, l’anticòs s’uniria pitjor i podria disminuir la protecció que ofereixen les vacunes", ha resumit Pumarola, que ha puntualitzat que això no necessàriament passa amb la immunitat natural, és a dir, l'adquirida per contagi.

Amb tot, l'expert ha recordat que el naixement de noves variants serà una tònica al llarg de la pandèmia i que cada vegada que n'aparegui una de nova s'haurà d'investigar quina implicació pot tenir en la transmissió del virus, en la severitat de les infeccions i en la necessitat de reformular les vacunes. Pumarola ajorna, però, aquesta última possibilitat. "Hem anat perdent la protecció de les vacunes davant la infecció, però no davant la gravetat, que és el que no volem, que hi hagi ingressos", ha explicat.

Si la vacuna continua protegint de la infecció greu, no és estrictament necessari reformular les vacunes. El microbiòleg creu que n'hi ha prou amb l'administració de les terceres dosis de reforç, si bé això no significa que a mitjà o llarg termini no calgui modificar les fórmules actuals, "com ja passa cada any amb la grip", per adaptar-se a la mutació que predomini. "Com sempre he dit, aquest és un procés molt dinàmic perquè predominen les variants que millor s'adapten i que tenen més eficàcia biològica.

stats