Preus
Societat 02/01/2023

Incertesa per la baixada de l'IVA dels productes alimentaris: pot provocar un augment dels preus?

Els distribuïdors assenyalen que productes com el pa seran més cars a causa de la guerra a Ucraïna, el país del món que exporta més cereals

2 min
Algunes peixateries del Mercat de l'Olivar

PalmaLa baixada de l'IVA decretada pel govern espanyol ha entrat en vigor aquest dilluns i encara està per conèixer quina serà la seva efectivitat en el preu dels aliments i productes bàsics. Cal recordar que, a partir d'ara, el pa, les farines, la llet, els formatges, els ous, les verdures, els llegums, els cereals, les fruites i els tubercles han passat d'un 4% d'IVA a no tenir-ne, mentre que en cas de l'oli i la pasta aquest impost s'ha reduït d'un 10% a un 5%. "De moment, no hem notat cap diferència pel que fa al ritme de vendes", comenta Cati, una placera del Mercat de l'Olivar, encara que tant ella com els seus companys de mercat matisen que després de tants de dies de despeses grans hi ha més tranquil·litat de la normal. La incertesa entre els placers per la repercussió d'aquesta mesura en els preus és gran. "Com ens afectarà tot això? Haurem de pagar els mateixos impostos, ens els apujaran? Ningú vol perdre i sempre perdem els més petits", es qüestiona un venedor de fruites. I no sols els placers es pregunten què passarà. Entre la clientela també es dubta de l'impacte d'aquesta reducció de l'IVA. "No sé com afectarà tot això, no crec que ens salvi de res", apunta una dona, mentre cerca els productes més econòmics a una parada de fruita i verdura.

El pa, a l'alça

Les parades que venen pa i productes de pastisseria no només no han notat cap millora, sinó que parlen d'augment dels preus. De fet, parlen d'un increment que arriba al 10%. "Els clients han vengut demanat si ja havíem abaixat els preus i el disgust ha estat dir-los que els hauré d'encarir", ha lamentat la propietària d'un dels forns.

La distribuïdora mallorquina de productes de pa i pastisseria, Islafred, confirma l'augment d'aquests productes des del primer de gener. "Nosaltres treballem amb altres distribuïdores que ja ens advertiren durant desembre que amb l'entrada d'any, els preus serien més alts". Concretament, parlen d'un 8% més que el 2022. La causa seria la inflació que ha provocat en alguns productes la guerra d'Ucraïna –cal tenir present que aquest país és l'exportador de cereals més gran del món. "En el nostre cas, ens afecta per la farina". En aquest sentit, la responsable de l'empresa majorista ha recordat que durant l'any 2022 el pa va augmentar fins a quatre vegades.

stats