Fiscalitat
Economia 02/01/2023

Règim fiscal, transport públic gratuït i ajudes escolars: les mesures que han entrat en vigor aquest 2023

A les Balears, des de l'1 de gener, també s'inicia l'aval públic per a la compra del primer habitatge o la reducció de l'ITP per a l'habitatge habitual

3 min
Sánchez en la seva visita a Palma on va anunciar l'aprovació del règim fiscal

PalmaEl 2023 s'inicia amb un gran nombre de mesures impulsades per l'Estat i el Govern que afecten molt directament les Balears. El tercer paquet anticrisi aprovat per l'executiu de Pedro Sánchez, amb algunes rebaixes impositives, especialment l'IVA d'aliments bàsics, se suma al règim fiscal específic de les Illes, que completa el Règim Especial (REB), o la gratuïtat de tot el transport públic autonòmic.

Règim fiscal

El passat 3 d'octubre, Sánchez va visitar Palma per anunciar la inclusió en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de dues mesures, a partir de l'1 de gener del 2023, que conformen el règim fiscal, la quarta pota del REB que faltava per tirar-se endavant.

La primera d'elles és la reserva d'inversions. Les empreses que facin noves inversions a partir dels beneficis no distribuïts tindran una deducció de la base imposable de l'impost de societats, de fins al 90%, d'aquests beneficis. Això també afectarà l'impost de rendes de no residents, que no entren dins l'impost de societats. En el cas dels autònoms que declaren IRPF, la deducció de la quota serà de fins al 80% del seu tipus mitjà.

D'altra banda, el règim fiscal comprèn també les bonificacions a les empreses industrials i el sector primari, amb relació als "béns corporals" produïts, és a dir, béns tangibles. Aquest avantatge fiscal va vinculat a la creació o manteniment de l'ocupació. En el primer cas, es pot arribar a tenir una deducció de fins al 25% sobre el rendiment aconseguit, i en el segon cas serà d'un 10%.

Transport públic gratuït

Una esmena als PGE de 43 milions presentada per El Pi, a través de Coalició Canària, i pactada amb el PSOE, va assegurar el transport públic gratuït per tot el 2023. Aquí s'hi inclou el tren, el metro, els busos interurbans de la xarxa del TIB de totes les illes, a més dels desplaçaments de busos urbans de Palma (EMT). Cal recordar, però, que aquesta gratuïtat és només pels viatgers habituals, és a dir, pels que tenguin la targeta ciutadana en el cas de Palma, o la intermodal.

A més, en el Debat de Política General, la presidenta del Govern, Francina Armengol, va anunciar que a partir d'aquest gener es crearia un nou perfil de l'estudiant per desplaçaments gratuïts a tota la xarxa del TIB, per a l'alumnat de Batxillerat, FP i UIB. És una mesura que s'espera que arribi a 45.000 joves.

S'ha de destacar, també, que els pressupostos autonòmics contemplen una partida de 30 milions per iniciar les obres del Tren de Llevant, i el mateix Sánchez, en la seva visita a Palma, va remarcar que en els comptes públics estatals hi hauria 20 milions per licitar les obres del tramvia de Palma, per connectar la ciutat amb l'aeroport.

Habitatge

La dificultat per accedir a un habitatge a les Balears és una de les tasques pendents del Govern. De fet, l'Executiu reclama que en la llei estatal que s'està tramitant es declari tot el territori illenc com a zona tensada per controlar el preu del lloguer. Així i tot, aquest diumenge ja ha entrat en vigor la reducció de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), del 5% al 4%, per un habitatge de menys de 270.000 euros.

Una altra mesura anunciada per Armengol en el Debat de Política General va ser l'aval públic per a l'entrada al primer habitatge de residents de les Illes, sense discriminació per edats, i amb l'exigència que sigui habitatge habitual. L'aval serà de fins al 20% de la hipoteca i comportarà un desemborsament de 15 milions d'euros.

Ajudes

Al llarg del primer trimestre del 2023, des d'Educació s'oferirà una línia d'ajudes per famílies amb infants escolaritzats, de fins a 200 euros per menor, una mesura que, segons les previsions, arribarà a uns 250.000 alumnes.

En aquests tres primers mesos de l'any també entra en vigor l'ajuda d'entre 80 i 200 euros per compensar els augments del gas i l'electricitat als beneficiaris del bo social tèrmic –unes 9.200 famílies. Una altra de les ajudes que es tiren endavant amb el canvi d'exercici és la referent al transport de matèries primeres no energètiques, amb una subvenció directa de fins al 80% dels costos del transport.

Fiscalitat

El 2023 arriba amb alguns canvis fiscals dels tributs de caràcter estatal. Entre ells, destaca l'anunci recent de la rebaixa de l'IVA, fins al 30 de juny, al 0% per als productes de primera necessitat, i del 10% al 5% en el cas de l'oli i la pasta. A més, ja ha entrat en vigor la rebaixa d'aquest impost en els productes d'higiene femenina, que passa del 10% al 4%, o dels mètodes anticonceptius no medicinals i preservatius.

Aquest 1 de gener ha entrat el nou tribut al plàstic no reutilitzat, que gravarà els envasos de plàstic que no es poden reciclar, amb l'objectiu que se'n vagi eliminant l'ús. Així, el tipus impositiu és de 0,45 euros per quilo de plàstic d'un sol ús.

En termes empresarials, es rebaixa l'impost de societats del 25% al 23% per a les petites empreses. A més, els autònoms comencen a cotitzar en funció dels seus ingressos reals, amb 15 trams que aniran dels 230 euros mensuals als 500 euros.

stats