REB
Política 03/10/2022

Com beneficiarà el règim fiscal les empreses i els autònoms

Els dos incentius tributaris estalviaran anual de 208 milions d'euros a l'any a les empreses i autònoms balears

2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez

PalmaAmb el desbloqueig del règim fiscal anunciat aquest dilluns pel cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, el govern ha completat les quatre potes del Règim Especial de les Balears (REB). La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha explicat que els avantatges fiscals per a les empreses illenques tindran un impacte de 349 milions d'euros anuals en inversions i un estalvi de 208 milions anuals en impostos per a 47.000 empreses i 71.000 autònoms de les Illes, que es redirigirà a reinversions en les mateixes empreses. L'objectiu és "fer més atractives les Illes" per atreure el sector empresarial.

El règim fiscal comprendrà, primerament, les reserves d'inversions. Les empreses que facin noves inversions a partir dels beneficis no distribuïts tindran una deducció de la base imposable de l'impost de societats, de fins al 90%, d'aquests beneficis. Això també afectarà l'impost de rendes de no residents, que no entren dins l'impost de societats. En el cas dels autònoms que declaren IRPF, la deducció de la quota serà de fins al 80% del seu tipus mitjà.

La consellera d'Hisenda ha apuntat que es disposarà de tres anys des de la reserva d'inversions per materialitzar-les, que podrien anar des de crear llocs de feina fins a millorar la protecció del medi ambient o comprar accions d'empreses balears, entre altres.

D'altra banda, el règim fiscal comprèn també les bonificacions a les empreses industrials i el sector primari, amb relació als "béns corporals" produïts, és a dir, béns tangibles. Aquest avantatge fiscal va vinculat a la creació o manteniment de l'ocupació. En el primer cas, es pot arribar a tenir una deducció de fins al 25% sobre el rendiment aconseguit, i en el segon cas serà d'un 10%. "Tot això no són rebaixes, sinó incentius en inversions per millorar la competitivitat", ha destacat Sánchez.

El text del règim fiscal és el que va aprovar el Consell de Ministres el febrer del 2019, no el que estava a la Mesa del Congrés dels Diputats tramitant-se a partir d'una proposta del PP. A més, Sánchez ha indicat que es poden començar a fer les reserves d'inversions aquest 2022, però es deduirien en la declaració de l'any 2024, ja que el règim fiscal s'introduirà en els PGE del 2023.

Les quatre potes del REB

El règim fiscal és la quarta pota del REB que faltava per tirar-se endavant. Juntament amb el factor d'insularitat, cada cinc anys se'n revisarà el funcionament, tot i que pel règim fiscal la reunió de la comissió mixta Estat-Balears serà el 2028 i pel factor d'insularitat el 2027, un lustre després d'incloure's per primer cop en els PGE. Els altres dos àmbits del REB es refereixen a la millora en la mobilitat –el 75% de descompte en el transport aeri i marítim per a residents– i l'acceleració de la transició i sobirania energètiques.

stats