REB
Política 03/10/2022

Sánchez anuncia el desbloqueig del règim fiscal

El president del govern espanyol ha explicat també que l'Estat finançarà amb 20 milions el conveni per a la construcció del tramvia de Palma

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Mallorca.

PalmaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns el desbloqueig de la part fiscal del Règim Especial de les Balears (REB). Així, en els pròxims pressupostos generals de l'Estat (PGE) es recolliran dos incentius fiscals: la reserva d'inversions i la bonificació per a la venda de béns corporals produïts a les Illes, de la indústria ramadera o pesquera principalment.

Segons ha explicat Sánchez, el primer incentiu suposarà una reducció del 90% de la base imposable per a l'impost de societats o també a l'impost de la renda de no residents, "sempre que es reinverteixi en l'activitat productiva i en la creació d'ocupació a les Balears". En el segon cas, la bonificació per la venda de béns corporals serà d'entre un 10% i un 20% en funció de "si es vincula a l'increment de la plantilla i l'ocupació, per exemple".

"Completam el REB i donam una resposta justa i legítima als ciutadans de les Illes Balears, que veuen reconeguda la seva diversitat territorial en el terreny fiscal", ha afirmat el president del govern, que ha destacat la feina de la cap de l'Executiu illenc, Francina Armengol, pel desbloqueig de la part fiscal del REB. En total, aquest desbloqueig suposarà mobilitzar uns 350 milions d'euros. A més, Sánchez ha anunciat que l'Estat finançarà amb 20 milions, inclosos en els PGE del 2023, un conveni per a la construcció del tramvia de Palma.

"Agraïm no només la seva visita, sinó també el suport continu que dona a les Balears i al teixit productiu", ha destacat Armengol, dirigint-se a Sánchez, abans que el cap de l'executiu estatal fes l'anunci. "Estam en el procés inversor més important d'aquestes illes, amb més de 1.500 milions d'euros assignats amb fons europeus", ha afegit.

Per la seva banda, Sánchez ha subratllat els 1.180 milions d'euros vehiculats a les Balears per a la modernització amb fons europeus. "El govern ha donat una resposta clara per la cohesió territorial, tractant d'ajudar el sector privat a crear oportunitats a tot el territori d'aquest país", ha incidit. "En aquests darrers cinc anys, Espanya haurà transferit a les Balears més de 5.600 milions d'euros, 2.160 dels quals han servit per finançar polítiques públiques de competència autonòmica", ha continuat. Així mateix, ha recordat la inclusió del factor d'insularitat en els PGE del 2022 per un valor de 180 milions.

El debat de política general

L'anunci del desbloqueig de la part fiscal del REB arriba poques hores abans que Armengol es reuneixi amb representants del sector econòmic i social. No hi haurà cap partit de l'oposició, ja que tots menys Més per Menorca s'havien negat a participar-hi, i fa poc el portaveu del partit ecosobiranista, Josep Castells, ha anunciat que tampoc hi serà "perquè no s'hi accepta la participació telemàtica". "Impresentable, si que han durat poc els aprenentatges de la pandèmia, el gen mallorcocèntric sempre reviscola", ha assenyalat en una piulada a les xarxes socials. D'altra banda, s'ha de tenir en compte que demà i dimecres es durà a terme el debat de política general, per la qual cosa Armengol hi ha arribat amb un gran anunci a la màniga.

Cal recordar que, en la seva compareixença en el Senat, Sánchez va replicar sobre el règim fiscal al senador de Més per Mallorca, Vicenç Vidal, que confiava a "arribar a bon port abans de finals d'aquesta legislatura". Així, l'anunci s'ha accelerat i possibilita que Armengol arribi al debat de política general amb el desbloqueig d'un dels aspectes pels quals l'oposició li ha llançat més crítiques.

Els tres partits del Govern han rebut Sánchez en la visita a Carob, una empresa del polígon de Marratxí dedicada a la fabricació i distribució de goma de garrofí, en la que ha estat la primera aparició pública del president després de superar el coronavirus. Així, hi han estat presents la mateixa Armengol, el vicepresident Juan Pedro Yllanes (UP) i la consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago (MÉS). També hi han acudit la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la delegada del govern espanyol a les Balears, Aina Calvo; i el batle de Marratxí, Miquel Cabot.

stats