Mobilitat
Societat 15/11/2022

El tren i metro seran gratuïts tot el 2023, i s'hi inclourà també el bus TIB

El Pi, a través de Coalició Canària, ha pactat aquesta esmena amb el PSOE en els PGE amb un finançament de 43 milions d'euros, i podria estendre's també a l'EMT de Palma

2 min
Autobusos del TIB.

PalmaEl tren, el metro i el bus interurbà (TIB) seran gratuïts tot el 2023. Així ho ha anunciat aquest dimarts El Pi, després que, a través de Coalició Canària –amb qui mantenen una estreta col·laboració, com amb el Partit Nacionalista Basc–, hagin pactat aquesta esmena amb el PSOE en el marc dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Cal recordar que la presidenta del Govern, Francina Armengol, va anunciar en el Debat de Política General que la gratuïtat del tren i el metro i els descomptes en el bus interurbà s'estendrien com a mínim fins a l'estiu, sense concretar una data. Ara, amb aquesta modificació, la mesura s'allargarà tot l'any vinent i agruparà també el transport interurbà per carretera. L'esmena disposarà d'un finançament de 43 milions d'euros per part de l'Estat, i s'implantarà a partir de l'1 de gener.

En principi, segons ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, el text de l'esmena no discrimina entre transport públic terrestre urbà -EMT- i interurbà -TIB. Per aquest motiu, a l'espera de conèixer la lletra petita, els busos de l'EMT de Palma també entrarien dins la gratuïtat, sempre amb l'abonament de transport i no amb bitllets individuals. A més, s'ha de matisar que les competències en transport públic estan en mans dels consells en els casos de Menorca, Eivissa i Formentera. Pel que fa a Mallorca, és el Govern qui manté la gestió. Així, s'haurà de negociar amb la majoria d'institucions insulars la quantitat que s'haurà de transferir.

"Amb els 43 milions, es pot finançar la totalitat del transport públic durant un any perquè és una quantitat molt important", ha destacat Marí. "Pels territoris insulars suposa una qüéstió fonamental, havíem estat en contacte permanentment amb representants del govern estatal per traslladar la gratuïtat molt més enllà de que havíem aconseguit fins ara", ha afegit.

L'acord preveu que el Govern haurà de certificar i acreditar, 30 dies després de la seva entrada en vigor, que s'ha implantat aquest descompte del 100% del bus interurbà, tren i metro a partir del primer de gener. "Estic molt content del que hem aconseguit gràcies a la tasca de col·laboració amb els canaris. Si sense representació a Madrid hem aconseguit aquesta millora per a les Illes, si tinguéssim un o dos diputats en podríem aconseguir moltes més", ha afirmat el president de la formació regionalista, Tolo Gili.

Des que les Balears tenen implantada la gratuïtat del tren i metro, les xifres de viatgers han arribat a màxims històrics. Només en el mes d'octubre, es van registrar 801.000 usuaris, un rècord que va superar en un 16% la dada del mes de setembre (690.000 viatgers).

Des de l'Executiu s'ha insistit a potenciar el transport ferroviari. El president del govern, Pedro Sánchez, va anunciar en la seva visita a Palma que els PGE inclourien també 20 milions per iniciar el projecte del tramvia de Palma, que permetrà connectar el centre de la ciutat amb l'aeroport en 30 minuts. D'altra banda, Armengol, en el Debat de Política General, també va explicar que els pressupostos autonòmics de 2023 tendrien una partida de 30 milions per les obres del tren de Llevant, una reivindicació històrica.

stats