Mobilitat
Societat 01/09/2022

Primer dia de la gratuïtat del tren: "Em vaig fer la targeta intermodal just ahir"

Aquest dijous ha entrat en vigor una de les mesures estrella de l'executiu espanyol per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna

2 min
Aquest dijous ha estat el primer dia de la gratuïtat del tren a Mallorca

PalmaJornada de normalitat a l'estació Intermodal de Palma aquest matí. Tornava l'augment de freqüències del tren previst en el pla de xoc del govern espanyol per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna, però aquesta vegada amb una novetat: la gratuïtat dels viatges amb els abonaments des d'aquest dijous i fins al 31 de desembre. Molts dels usuaris no estaven assabentats dels nous horaris després del mes d'agost –un tren entre Inca, Marratxí i Palma cada deu minuts, i cada 40 minuts des de sa Pobla i Manacor–, la qual cosa ha provocat algunes escenes de corregudes pensant que s'hi arribava tard.

En un primer moment, la mesura anunciada el 12 de juliol per l'executiu de Pedro Sánchez només afectava el transport ferroviari de titularitat estatal –Rodalies i mitjana distància–, però finalment també s'ha aplicat a Mallorca, com va exposar el mateix president del govern el 2 d'agost, quan va visitar l'illa. Tal com va explicar l'ARA Balears, el sistema tarifari illenc es va convertir en el gran trencaclosques del Govern per establir la gratuïtat al tren i metro de Mallorca. El seu caràcter progressiu –com més viatges, més abaratiment del cost– i mixt –engloba el bus i el tren– dificultava el càlcul del cost que suposaria implantar la mesura.

"Em vaig fer la targeta intermodal just ahir, aprofitant que avui començava la gratuïtat", afirma Joana Rodríguez, que ha agafat el tren des d'Inca a les 8.38 h del matí. "Sens dubte ajudarà al fet que molts més, com jo, agafin el tren més habitualment", afegeix. Aquest és el cas de Toni Garcia, de Binissalem. "Si abans venia a fer feina en tren a Palma dos dies per setmana, ara hi vendré cada dia", sosté. L'increment del preu de la benzina, amb una tardor i un hivern que s'anticipen encara més durs per la inflació, col·loca el transport ferroviari, ara gratuït amb els abonaments, com l'opció més viable per desplaçar-se.

"És una mesura innovadora, necessària, important i justa", ha subratllat davant els mitjans la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha viatjat en tren aquest matí des de Palma fins a Inca. "Som conscients de la situació que vivim en aquests moments, ajudarem a solucionar les dificultats causades per la situació econòmica", ha continuat.

Milers de mallorquins han adquirit el seu abonament en les darreres setmanes. Seguint les dades de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, al llarg del mes d'agost s'han expedit un total de 5.691 targetes, pràcticament el doble que en el mateix període de l'any passat, per la qual cosa s'espera un notable augment del nombre d'usuaris al llarg dels pròxims dies i setmanes. A més, des que es varen incrementar les freqüències de tren i bus, els usuaris del transport públic a Mallorca han crescut un 25%, segons ha indicat Armengol. "La gent dona suport a les mesures preses per les administracions públiques", ha destacat la cap de l'Executiu illenc.

Cal recordar que, en el cas dels busos del TIB, que a Mallorca són de titularitat autonòmica, tindran un descompte del 50% –un 30% a càrrec de l'Estat i un 20% aportat pel Govern–. A la resta d'illes, per compensar que no en surten tan beneficiades com Mallorca pel fet de no tenir tren, els diferents consells insulars –competents en el transport públic– varen anunciar que les targetes de bus són gratuïtes des d'aquest mateix dijous.

stats